specerijen
Huis en Tuin

Haal de kerstgeur in huis

Of je deze kerstdagen nou lekker thuis blijf of buiten de deur gaat eten, de geur in huis bepaalt de echte kerstsfeer. Creëer de heerlijkste geuren met etherische oliën of specerijen. Je kunt gebruik maken van verstuivers, of gewoon ouderwets een pannetje op het vuur.

Pannetje op het vuur

Je kunt eindeloos variëren met verse specerijen en fruit om je eigen kerstgeur te maken. Wat dacht je van sinaasappelschillen, kruidnagels, kaneelstokjes en appel? Of een paar dennentakjes, steranijs, cranberry’s en kaneel? Wat je ook in het water legt, zorg dat de pot niet droog kookt.

Het water hoeft niet te koken, alleen warm te zijn en te verdampen. Kijk regelmatig of er nog genoeg water inzit en vul de pan aan. De specerijen hoef je niet tussendoor te vervangen, alleen als er echt geen geur meer aanzit.

Tip: Geen zin om heel veel moeite erin te stoppen, maar wil je wel de kerstgeur in huis? Haal een fles glühwijn en zet deze op het vuur. Hier zit al kruidnagel en sinaasappel in, dus ruikt je huis hoe dan ook naar kerst.

Tip: Voor extra lekkere glühwijn, voeg dan nog wat kruidnagel, kaneel en schijfjes sinaasappel toe terwijl je hem verwarmd.

Verstuiver

Een verstuiver is een apparaat wat nevel maakt door het water super snel te laten trillen. Door etherische oliën toe te voegen, Kun je in een handomdraai geweldige geuren maken.

Etherische oliën kun je eigenlijk bij de meeste drogisten en natuurzaken wel vinden, en zijn zeker de moeite waard om te hebben.

Bakken

Een huis waar net verse koekjes in is gebakken, heeft altijd iets aantrekkelijks. Gebruik mijn koekjes– of muffinrecept om je huis te laten ruiken naar een bakkerij. Voeg wat kaneel of nootmuskaat toe aan deze recepten voor het winterse gevoel.

Sinaasappel met kruidnagel

Deze tip is al heel oud. Neem een hele sinaasappel en prik hier kruidnagels in. Maak de mooiste figuren met de kruidnagels. Plaats meerdere van deze sinaasappels op een schaal, en je hebt hele leuke decoratie gemaakt.

Heb jij nog leuke ideeën om je huis lekker te laten ruiken met kerst? Laat deze dan vooral hieronder achter! Fijne kerstdagen!

Reacties

21 december 2019 bij 18:10

Stoofpeertjes vind ik altijd echt de geur van kerst. Heerlijk als m’n moeder die weer kookt!  MamaGG
  22 december 2019 bij 08:13

  Oh ja, heerlijk! Dat is ook zo’n ouderwetse geur. Mijn moeder maakte ze vroeger ook, en dan stond er ook nog tuttie fruttie op tafel. Gewelde, gedroogde, en daarna gekookte vruchten. Ik vond dat helemaal niet zo lekker smaken, maar de geur is onvergetelijk met de Kerst verbonden voor mij.22 december 2019 bij 14:32

Ik gebruik meestal wax melts om het huis lekker te laten ruiken, of geurkaarsen. Etherische olie doe ik ook wel eens, maar mijn ervaring is dat dat toch minder sterk is dan die wax melts.  MamaGG
  23 december 2019 bij 10:06

  Oké, dat ga ik eens uitproberen in de woonkamer. Zelf ruik ik niets, maar ik vind het prettig om een lekker geurtje in de kamer te hebben. Heb je een bepaald merk dat je kunt aanbevelen Nienke?1 januari 2020 bij 09:57

Ik ben het eens met de reactie van de stoofperen dat vind ik altijd zo lekker ruiken. Een verdamper vind ik echt verschrikkelijk ik vind die geuren altijd veels te overheersendGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.