Dier

Hoe kun je jouw hond het beste beschermen tegen de hitte?

Het zal je niet ontgaan zijn, de zomer is weer in het land! Dit betekent lekker de korte broekjes/rokjes uit de kast, slippertjes aan en lekker zonnebaden. Zelf weten we prima hoe we onszelf moeten beschermen, maar hoe bescherm je nou jouw hond tegen oververhitting?

Honden voeren niet zo makkelijk hun warmte af als wij dat kunnen en dat maakt zomers weer soms redelijk oncomfortabel voor hen. Honden kunnen hun warmte alleen kwijtraken door hijgen en via de voetzolen, dus de kans dat ze oververhit raken is groter dan bij mensen.

Hoe kun je oververhitting herkennen?

 • Heel veel hijgen
 • Veel kwijlen
 • Sloom
 • Warm aanvoelen
 • lichaamstemperatuur tussen 40.5 en 42 graden  
 • Rode slijmvliezen
 • Bewusteloos raken

Wat te doen bij een oververhitte hond?

Een hond die oververhit is, moet zo snel mogelijk afgekoeld worden. Dit doe je door de hond uit de zon te halen en bijvoorbeeld bij een ventilator te laten liggen. Het koelen van de voetzooltjes, liezen en oksels met water op kamertemperatuur is een goede manier om de hond te helpen met het kwijtraken van de warmte. Is de hond zwaar oververhit? Dan zal de hond geheel nat gemaakt kunnen worden of meegenomen kunnen worden naar een plek waar hij in het water kan liggen.

Bij het geheel nat maken van de hond moet je extreem voorzichtig zijn dat het temperatuurverschil niet te groot is, ivm een hartstilstand.

Koel niet te lang. Zodra je merkt dat de hond zich wat beter gaat voel, kun je minderen en kort daarna stoppen met de hond afkoelen. Droog je hond af als hij zeer nat is. Als je te lang blijft koelen kan er onderkoeling optreden, vooral bij kleinere honden.

Bel altijd de huisarts wanneer je oververhitting vermoedt. Doe dit wel tijdens het koelen, sinds iedere minuut telt bij oververhitting. Als de hond te lang, te warm is geweest, kan er orgaanschade optreden en dit kan nare gevolgen hebben.

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

 • Zorg dat er altijd genoeg schaduw en water beschikbaar is
 • Zet een ventilator aan voor genoeg tocht
 • Laat de hond binnen op het heetste moment van de dag
 • Plan activiteiten vroeg in de ochtend of later in de avond
 • Laat een hond niet achter in de auto!

Schaduw, water en een briesje zijn super belangrijk voor honden (en eigenlijk alle dieren) op warme zomerdagen. Daarnaast moet je zoveel mogelijk warm asfalt proberen te vermijden. Asfalt warmt in de zon op bij een buitentemperatuur van 25 graden tot ruim 50 graden. Bij nog hogere temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden.

Laat de hond dus lekker uit wanneer de zon nog niet op het asfalt heeft gestaan, of wanneer het asfalt weer is afgekoeld in de avond.

Het aller belangrijkste advies is om je hond niet achter te laten in de auto. De temperatuur in een auto loopt al gauw op tot gevaarlijke temperaturen. Volg het advies op van de hondenbescherming en laat bij buitentemperaturen boven de 15 graden een hond nooit achter in de auto.

Het filmpje hieronder illustreert hoe de temperatuur in een auto drastisch oploopt binnen een paar minuten (zelfs met alle ramen open).

Afkoelende producten

Wil je jouw hond nog meer helpen? Tegenwoordig kun je allerlei verkoelende producten halen, zoals; koelmatten, bandana’s en koelvesten. Vooral voor puppy’s en oudere honden kunnen deze producten een uitkomst zijn, sinds zij erg gevoelig zijn voor oververhitting. Onze hond vindt zomers weer helemaal niks en is daarom dol op zijn koelmat.

Het belangrijkste is dat je jouw hond goed in de gaten houdt op warme dagen. Veel honden kennen hun grenzen niet als ze in de zon aan het spelen zijn en kunnen het al gauw te heet krijgen. Heb jij nog goede tips? Laat die vooral hieronder in de reacties achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.