Huis en Tuin

Verwarming; do’s en don’ts

Zoals in een eerdere post gemeld, ga ik samen met mijn vriend ons huis opknappen en hier komt redelijk wat bij kijken. Zo staan er in ons huis een paar extreem grote roestige radiatoren die nodig aan vervanging toe zijn. Maar hoe kies je nou de juiste verwarming voor jouw huis?

Wij hebben een hele kleine badkamer en deze wordt nu vooral opgevuld door een radiator uit het jaar 0, met extreme roestproblemen en lekkage, dus tijd voor een nieuwe, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hier een paar tips;

Van het gas af of niet?

Dat is tegenwoordig DE vraag die je jezelf moet stellen bij het aanschaffen van een nieuwe radiator, fornuis, etc. Maar heeft het voordelen om een elektrische radiator te kopen? Ja en nee. Een elektrische verwarming is ideaal voor kleine ruimtes, doordat ze sneller warm zijn dan centrale verwarming en ze zijn veel makkelijker te plaatsen sinds ze alleen een stopcontact nodig hebben.

Het snelle opwarmen brengt alleen wel 1 probleem met zich mee; een hoge energierekening. Ook hebben ze vaak niet genoeg vermogen om een grote kamer, zoals een woonkamer, te kunnen verwarmen. Hierdoor zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor kleine ruimtes zoals een badkamer of een toilet.

Design of simpel?

Ons huis heeft nog ouderwetse radiatoren en dit stoort mij niet echt. Wij kiezen dan ook bewust om de radiatoren die nog goed zijn (en een normale maat) te laten zitten. Ook passen ze binnen onze landelijk/industrieel stijl waarin we het huis gaan inrichten. Alleen zijn er ook genoeg mensen die liever de radiator lekker modern en strak willen hebben en niet zo opvallend als de oude standaard radiator. Voor deze mensen zijn design radiatoren uitgevonden. Mooie strakke panelen die totaal niet opvallen, zie bijvoorbeeld vasco flatline radiatoren.

Eigenlijk gaat het allemaal om plaatsing en je eigen voorkeuren. Een elektrische radiator is aan te raden als je genoeg zonnepanelen/ overcapaciteit hebt en een design radiator kan je huis net dat kleine beetje extra geven wat het misschien mist.

Heb jij nog goede tips voor verwarming in huis, laat deze dan vooral achter in de reacties hieronder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.