Kruidnagel
Gezondheid

Gezondheidsvoordelen: Kruidnagel

Kruidnagel is een van die specerijen die compleet onmisbaar is op koude dagen. Kruidnagel werkt verwarmend voor ons lichaam en daarom snakken we hiernaar in de winter. Hierdoor krijg je opeens zin in glühwijn of een groot stuk speculaas. Lees hier meer over in dit vorige artikel. Naast verwarmend is kruidnagel ook nog eens goed om bepaalde gezondheidskwaaltjes op te lossen en dat is waar ik het nu over wil hebben.

Kruidnagels zijn gedroogde, gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Deze boom houdt van een tropisch zeeklimaat en kwam van oorsprong alleen voor op de Molukken. De boom het 6 tot 8 jaar nodig voordat de eerste kruidnagels geoogst kunnen worden. Hierna kan de boom wel een eeuw lang kruidnagels leveren. De bloemknoppen moeten erg voorzichtig geplukt worden. Omdat kruidnagels de nog gesloten bloemknop zijn, kan bij het plukken zomaar de knop open schieten en aan een bloem van deze boom, heb je helaas niks.

Na het plukken, worden de bloemknoppen uitgespreid om te drogen aan de lucht. Het duurt maar een paar dagen voordat de kruidnagels de bekende donkerbruine kleur zijn geworden. Na het drogen, hebben ze al gelijk de echte kruidnagel geur en smaak.

Pijnstillend

Wie heeft er niet gehoord van een kruidnagel in een holle kies stoppen? Kruidnagels worden al heel lang gebruikt als pijnstillend middel bij tand- en kiespijn. Kruidnagelolie bestaat voor het grootste gedeelte uit eugenol. Dit is een stof met een verdovende werking en het geeft kruidnagel zijn bekende geur. Tegenwoordig wordt eugenol in combinatie met zink, nog steeds gebruikt bij bijvoorbeeld wortelkanaalbehandelingen.

Eugenol komt vooral voor in kruidnagels, maar kan ook worden gevonden ik kaneelblad, nootmuskaat en basilicum.

Insecten weren

De geur van kruidnagel vinden de meeste mensen wel aantrekkelijk, insecten niet. Muggen en bijen haten de geur van de specerij. Je kunt jezelf insmeren met een beetje kruidnagelolie, of een citrusvrucht vol prikken met kruidnagels en naast je bed bewaren of buiten op tafel. Als je dan toch wordt geprikt, kan kruidnagelolie ook verlichting bieden.

Botten

Een afnemende botmassa kan leiden tot osteoporose, wat het risico op botbreuken en fracturen kan vergroten. Onderzoek heeft aangetoond dat eugenol verschillende symptomen van osteoporose kan verlichten en een positief effect heeft op de botdichtheid en botkracht.

Ook bevatten kruidnagels mangaan en vitamine K. Beiden zijn belangrijk tegen botontkalking.

Spijsvertering

Kruidnagels kunnen worden gebruikt als een remedie voor problemen met de spijsvertering. Ze verhogen de afscheiding van spijsverteringsenzymen, verminderen misselijkheid en de vezels in de specerij gaan constipatie tegen.

Eugenol beschermt de maag ook tegen maagzweren. Kruidnagelolie bevorderd de aanmaak van slijm. Dit beschermt de maagwanden, tegen zuren en maagsap zelf.

Let op: Je kunt te veel kruidnagels binnen krijgen. Bij het gebruik van de specerij in z’n geheel is er geen reden tot paniek. Gebruik je de etherische olie, dan kan het wel al snel fout gaan. De olie is zeer geconcentreerd en kan bij onzorgvuldig gebruik zorgen voor leverschade.

Reacties

17 december 2019 bij 10:13

Ik ga direct kruidnagels halen. Ėn gluhwein!



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.