Gezondheid

Gezondheidsvoordelen: Cranberry’s

Geen feestseizoen zonder cranberry’s! Om goed in de kerststemming te komen, moeten we het toch wel over dit besje hebben. Want naast dat het super lekker bij gebraden kalkoen smaakt, is deze bes ook nog eens super gezond.

Cranberry´s komen bijna niet voor in de Nederlandse natuur. Wil je ze toch in het wild zien, op de waddeneilanden kan het wel eens zijn dat je een plantje spot. Cranberry’s komen vooral voor in Noord-Amerika.

Het verhaal gaat dat in 1845 een vat bessen op Terschelling aanspoelde en door een jutter achter de eerste duinenrij werd gebracht, omdat hij dacht dat het om een waardevol vat wijn ging. Toen de inhoud uit bessen bleek te bestaan, liet hij die ter plaatse achter, waarna de soort zich op Terschelling uit kon zaaien. Levende planten werden daar in 1868 ontdekt door botanicus Franciscus Holkema.

Wikipedia

Blaasontstekingen

Ik denk dat de meeste mensen wel eens hebben gehoord over het effect van cranberry’s op blaasontstekingen, ik in ieder geval wel. Ik ben zo’n persoon die leeft op cranberry’s om maar geen blaasontstekingen meer te krijgen en voor mij werkt het. Waarom is dit?

Cranberry’s zijn geweldig zuur en bevatten ook nog eens proanthocyanidinen, deze zorgen ervoor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten en gewoon op een normale manier ons lichaam verlaten; via de urine. Doordat de bacteriën zich niet kunnen hechten, kunnen ze ook geen infectie veroorzaken.

Bacteriën hebben het ook niet zo op zuur, hier groeien ze niet lekker op. Bacteriën zijn wel heel erg dol op suikers. Dit is waarom het belangrijk is om ongezoete cranberry producten te gebruiken als je een blaasontsteking wilt voorkomen. Dus mijn cranberry brownies, zullen niks doen voor je blaas, maar zijn wel erg lekker.

Spijsvertering

Het regelmatig drinken van cranberrysap kan een positief effect hebben op het spijsverteringsstelsel. Het kan zelfs net zo effecties zijn als het gebruiken van probiotica. Het remt namelijk de groei van de bacterie ‘Helicobacter Pylor’. Deze bacterie is de meestvoorkomende oorzaak van maagzweren en het vergroot de kans op maagkanker.

Daarnaast bevorderen cranberry’s ook de groei van bepaalde bacteriën die de de verteringsproces verbeteren. En ze zitten ook nog eens bomvol vezels.

Huidveroudering

De huid is je grootste orgaan en verdient dus net zoveel aandacht als je maag en blaas, hierbij kunnen cranberry’s ook helpen. Veel anti-aging producten, bevatten cranberryolie. Dit is een olie die wordt geperst uit het zaadje in de bes. De olie bevat veel antioxidanten en omega vetzuren die belangrijk zijn voor het verkrijgen van een stralende huid. Ook beschermt cranberry olie de huid tegen UV-straling.

UV-straling is 1 van de grootste boosdoeners als het gaat om het verouderen van de huid.

Maak je organen blij en neem de volgende keer cranberrysap mee uit de supermarkt. 2 glazen per dag, kunnen je kans op een blaasontsteking al aanzienlijk doen afnemen.

Reacties

9 december 2019 bij 13:21

Het is inderdaad goed voor je blaas.. Maar die smaak🙈😱ik kan er maar niet aan wennenGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.