koekjesdeeg
Tafelen

Recept: 3-2-1 Koekjes

Koekjes, bijna iedereen is er wel dol op. Goed gevuld met rozijnen of misschien met chocolade, het maakt voor mij niet uit. Koekjes zijn net als relaties; ze hebben een goede basis nodig. Dus aanschouw. Hét basisrecept voor koekjes. Iedereen zou dit recept moeten kennen, het is super simpel en je kunt er totaal je creativiteit op los laten.

Deze koekjes kunnen trouwens heel makkelijk glutenvrij gemaakt worden. Ik doe dit door van het huismerk, de glutenvrije meelmix van de Albert Heijn te gebruiken. Let hierbij wel op de structuur. Koekjes de geen gluten bevatten, zijn een stuk droger en kruimeliger. Dit komt omdat gluten normaal functioneert als de ‘lijm’ in het deeg. Los dit bijvoorbeeld op door basterdsuiker te gebruiken, in plaats van kristalsuiker.

Benodigdheden

Hier komt het 3-2-1 aspect naar voren, let op 3-2-1 staat voor de verhouding, 3:2:1 van bloem:boter:suiker. Dus geen moeilijk gedoe met baking soda of eieren.

  • 150 gram bloem (of glutenvrije meelmix)
  • 100 gram boter
  • 50 gram suiker
    Je kunt alle soorten suiker gebruiken, maar ze hebben wel invloed op de structuur van je koekje:
    – Basterdsuiker; zacht en iets smeuïger
    – Kristalsuiker; krokant
    – Poedersuiker; droog
  • Snufje zout (niet te veel, dan zijn je koekjes niet meer eetbaar)
  • Optioneel: smaak! cacao, geraspte gember of wat rozijnen of maak het lekker ‘yang‘ met een theelepel kaneel

Stappenplan

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Meng de boter met de suiker tot een mooi geheel en voeg hier de bloem aan toe.
    Tip: laat de boter voor gebruik, eerst even op kamertemperatuur komen. Dit maakt het verwerken een stuk makkelijker.
  • Rol het deeg uit tot een grote plak van ongeveer 1 cm dik. Steek vormpjes uit het deeg en leg deze op een beklede bakplaat.
    Tip: ben je geen ster in vormpjes steken of deeg rollen? maak dan een lange rol van het deeg en snijd hier plakjes van. Tadaa! Mooie ronde koekjes.
  • Bak de koekjes ergens tussen de 10 en 20 minuten, de ene oven is helaas de andere niet.
  • De koekjes zijn nog wat zacht wanneer ze de oven uitkomen, dus laat ze even afkoelen voordat je ze van de bakplaat afhaalt. Niemand houdt van misvormde kerstboompjes of afgebroken kerststerren.

Gefeliciteerd! Je hebt nu officieel de makkelijkste koekjes ooit gebakken. Bewaar dit recept goed of deel hem met iemand die dit recept dringend nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.