Tafelen

Recept: Gesuikerde sinaasappelschillen

De zomer komt eraan en dat betekent voor mij een tijd vol met lichte en frisse smaken en vooral veel citrusvruchten. Ik ben echt dol op snoepgoed en dan vooral op snoepgoed met sinaasappelsmaak en met dit recept kun je eindelijk eens alles van de sinaasappel gebruiken.

Dit recept is super makkelijk en relatief snel, dus perfect voor de feestdagen, verjaardagen of als snoepgoed tussendoor. Het fijne van dit recept is dat je maar 3 ingrediënten nodig hebt.

  • 3 sinaasappels
  • 500 gram suiker + extra als finishing touch
  • 250 ml water + extra water om te koken

Voorbereiding

  • We beginnen met het wassen van de sinaasappels.
    Gebruik bij voorkeur biologische sinaasappels, deze zijn niet bespoten en dit is essentieel sinds de schil gegeten gaat worden.
  • Rol de sinaasappels met enige druk tussen de handen of over het aanrecht; dit zorgt ervoor dat je probleemloos de schil kunt verwijderen.

    Natuurlijk kun je de sinaasappel ook eerst persen en de schil aan de binnenkant ontdoen van al het vruchtvlees.

  • Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels af en snijd de schil 8 keer in.
  • Pel de sinaasappel, als het goed is, heb je nu 24 stukken schil.
  • Snijd de stukjes schil in reepjes en bewaar de rest van de sinaasappel om op te eten of om sap van te maken.
  • Zet ondertussen een pan met water op. Breng het water aan de kook en voeg hier de reepjes sinaasappel aan toe.

    Het koken van de sinaasappel zorgt ervoor dat de bitterheid uit de schil gaat.

Sinaasappelreepjes koken

  • Kook de sinaasappelreepjes voor ongeveer een half uurtje.
  • Giet de reepjes af en spoel ze na met koud water. Laat goed uitdruppen.
  • Voeg 500 gram suiker en 250 ml water samen in de pan en verhit het mengsel.
  • Wacht tot de vloeistof transparant is en alle suiker is opgelost.
  • Wanneer de vloeistof begint te bubbelen, voeg je de sinaasappelreepjes toe. Zet het gas laag en laat het 3 kwartier tot een uur zachtjes borrelen. Schep ze iedere 10 minuten om.

    Je zult merken dat de reepjes langzaam doorzichtig worden. Dit komt omdat ze zich volzuigen met de suikersiroop.

Na het koken

  • Haal de reepjes voorzichtig uit de pan (Pas op; Heet!) en leg ze op een rooster voor in de oven.

    Gooi de siroop niet weg, deze kun je hergebruiken in cocktails. Je hebt namelijk iets gemaakt, genaamd ‘Rich simple syrup’ met sinaasappelsmaak. Zelf heb ik het gebruikt om het recept een tweede keer te maken.

  • Laat de reepjes 30 minuten drogen in de oven op de laagste stand
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier suiker op.
  • Nadat de reepjes gedroogd zijn, zullen ze nog redelijk plakkerig zijn.
  • Rol ze door de suiker of dip ze in chocolade om er echt snoepgoed van te maken. Laat ze nog zeker een uur drogen.

    Als je te veel hebt gemaakt of het niet allemaal op krijgt, kun je ze ook perfect gebruiken in taarten en andere desserts.

Wil je liever citroenen of grapefruit gebruiken? Dat kan, dit recept is te gebruiken voor alle citrusvruchten. Varieer er dus maar lekker op los!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.