Bewust leven / Tafelen

Feiten en Fabels; E-nummers

Iedereen heeft vast wel een keer wat gehoord over E-nummers. Dat ze slecht voor je zijn en dat ze vermeden moeten worden als de pest. Maar wat is hier nou allemaal van waar? Zijn E-nummers nou echt zo schadelijk?

De bovenstaande vraag is geen makkelijke om zo te beantwoorden. E-nummers zijn in principe allemaal gecheckt door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) op schadelijkheid. E-nummers moeten jou dus verzekeren dat deze stoffen zijn getest en dat je ze met een gerust hart tot je kunt nemen. Er is alleen een maar!

Niet iedereen kijkt natuurlijk op ieder pakje drinken en flesje saus voordat ze het naar binnen werken. Hierdoor kan het best zijn dat je een overschot krijgt van bepaalde E-nummers en dit kan dus bij sommigen additieven zeker wél schadelijk zijn, zeker als je er gevoelig voor bent.

‘Niet alle E-nummers zijn vegan/vegetarisch’

Klopt. Ik zal ze niet allemaal opnoemen, maar de meest voorkomende E-nummers die veganisten en vegetariërs het beste kunnen vermijden, zijn:

  • E120, ook wel cochenille extract/karmijnzuur/karmijn genaamd, wordt gewonnen uit schildluizen
  • E441, Gelatine
  • E542, ook wel beendermeel genaamd, wordt gewonnen uit botten en huid van slachtdieren
  • E901, bijenwas/witte was/gele was
  • E904, schellak, dit is een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen
  • E913, lanoline/wolvet, dit is het vet wat voorkomt in schapenwol
  • E966, lactitol, deze stof komt niet in de natuur voor, maar wordt verkregen uit lactose
  • E1000, cholinezuur, dit additief wordt gewonnen uit rundergal

Een volledige lijst, kun je op deze website vinden

‘Alle E-nummers zijn kunstmatig’

Fout. Hoewel de meeste E-nummers inderdaad kunstmatig zijn, worden er ook E-nummers gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals: planten, struiken en bomen, maar zelfs ook uit gesteentes.

Het winnen van additieven uit de natuur, is duurder gebleken dan het kunstmatig fabriceren van deze stoffen. Hierdoor worden er kunstmatig stoffen ontwikkeld die ook in de natuur voorkomen. Tsja, alles om jouw producten zo goedkoop mogelijk te maken.

‘Kleurstoffen zijn slecht voor je’

Zowel goed als fout. Voor kinderen kunnen kleurstoffen redelijk wat negatieve effecten hebben. Denk hierbij aan hyperactiviteit, slapeloosheid en migraine. Bij deze kleurstoffen moet je vooral denken aan producten die rood of blauw zijn gekleurd.

Maar toch, zijn er kleurstoffen die zelfs gezond voor je kunnen zijn zoals, E100 (wordt gewonnen uit kurkuma) en E101 (Vitamine B2). Beide kleurstoffen zijn geel van kleur.

Toch blijft het advies om kleurstoffen bij kinderen zoveel mogelijk te beperken. Dus geef je kinderen maar gewoon een appel, goed voor hen en goed voor jou!

‘E-nummers zitten alleen in slechte producten’

Helaas weer fout. E-nummers zitten in verschrikkelijk veel producten en zelfs in medicijnen. Citrosan bijvoorbeeld, bevat alleen al 6 verschillende E-nummers. Voor het roze laagje om de ibuprofen kan er Karmijn (E120) gebruikt worden. Ook wordt er in heel veel medicijnen als vulmiddel gelatine (E441) gebruikt.

E-nummers worden in de meeste producten wel gebruikt. Om ze compleet te vermijden is het verstandig om biologische, onbewerkte producten te halen of zelf je snoepgoed te maken. Maar toch, een E-nummer op z’n tijd, kan geen kwaad, maar eet het niet te vaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.