tarwe
Bewust leven

Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?

Gluten, wie is er niet groot mee geworden? Tegenwoordig is de gluut echt het kwaad zelve, ten minste, volgens sommigen, maar wat is het nou eigenlijk?

Gluten, ook wel uh “gluten” in Latijn, is een eiwit wat wordt gevonden in het weefsel of zaadweefsel van sommige granen. Dit eiwit zorgt er bijvoorbeeld voor, dat brood mooi stevig wordt en dat bij het rijzen, het deeg de koolstofdioxide kan vasthouden, dit maakt het dan weer luchtig. Gluten zorgen over het algemeen voor elasticiteit en stevigheid, dit is waarom glutenvrije producten vaak zo compact en brokkelig zijn.

Waar zitten gluten in?

Nu we weten wat het zijn, is het ook handig om te weten, waar deze gluten in zitten. Hier een handig lijstje:

 • spelt
 • tarwe
 • rogge 
 • gerst
 • triticale
 • durum
 • haver

Die laatste is een beetje een speciaal gevalletje. Haver is op zichzelf glutenvrij, maar toch is het niet verstandig om dit zomaar te consumeren als je een glutenvrij dieet volgt. Haver wordt vaak getransporteerd en verwerkt met andere granen, waardoor het dus ‘besmet‘ is. Glutenvrije haver is wel te koop voor de liefhebber en hierbij weet je tenminste zeker dat er geen vervelende gluutjes in zitten.

Glutenvrij

Wat maakt een product nou glutenvrij? Een product is tegenwoordig pas glutenvrij, wanneer er minder dan 20 milligram gluten per kilo in zit. Voor 2008 was deze normering iets anders, toen mocht er 200(!) milligram gluten per kilo in zitten. 

Gelukkig zijn er ook producten die van nature glutenvrij zijn, hier enkele voorbeelden:

 • rijst
 • mais
 • aardappel
 • teff
 • boekweit
 • quinoa
 • amarant 
 • sojabonen

Naast de genoemde producten, zijn alle soorten groente en fruit glutenvrij, dus als je niks kunt vinden voor die vriendin met een glutenvrij dieet, kun je haar altijd nog een appel geven.

Wil je je vrienden liever trakteren op een lekker etentje in plaats van appels (omdat mensen helaas meer zeuren dan paarden), kijk hier dan even.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.