Chipjes
Bewust leven

Ve-tsin wat is dat nou eigenlijk?

Krijg jij ook wel eens hoofdpijn, tintelende vingers, een stijve nek of een misselijk gevoel na het eten van chinees? Je bent niet de enige. Dit fenomeen heet het ‘Chinees-restaurant-syndroom’ en zou worden veroorzaakt door E-nummer E621; Ve-tsin. Is deze stof dan echt zo schadelijk?

Ve-tsin is de Chinese benaming voor Mononatriumglutamaat, of MNG in het kort. Ve-tsin is een smaakversterker die voornamelijk zijn bekendheid te danken heeft aan de Chinese keuken. Toch wordt deze smaakversterker in meer producten gevonden, zoals chips en pakjes soep.

Het klinkt misschien raar, maar glutamaat komt voor in de natuur. Producten waar het in te vinden is, zijn bijvoorbeeld tomaten, gefermenteerde sojaproducten, oude kaas en gistextract. Ook wordt het in kleinere hoeveelheden aangetroffen in  paddenstoelen, parmezaanse kaas, pinda’s en blauwschimmelkaas.

Deze producten hebben allemaal van zichzelf een hartige smaak (umami). Onze tong en dus ons lichaam, vindt deze smaak erg prettig, hierdoor zijn umami gerechten ook erg lekker/aantrekkelijk voor ons. Umami kan ook nagebootst worden met MNG, hierdoor smaakt alles waar dit stofje aan toe is gevoegd, een heel stuk lekkerder.

Ongezond

MNG wordt vaak met aspartaam in 1 adem genoemd. Beide E-nummers zouden heel erg ongezond zijn en verboden moeten worden. Waar komt deze bewering over MNG vandaan?

Hiervoor moeten we een aantal decennia terug in de tijd. In 1968 schreef een dokter Robert Ho Man Kwok een brief aan het medische tijdschrift New England Journal of Medicine dat ve-tsin, mogelijk verantwoordelijk kon zijn voor het zogenoemde ‘Chinees-restaurant-syndroom‘. Het blad kreeg veel aandacht door de beweringen van deze dokter, alleen was er geen rekening mee gehouden, dat Robert Ho Man Kwok geen onderzoek had verricht en ook geen ervaring had met het onderwerp.

Sinds 1968 zijn er veel onderzoeken geweest naar MNG en nog steeds is er geen tot weinig bewijs, dat ve-tsin ziektesymptomen kan veroorzaken. Zie hier het onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het tegendeel is al wel vaak bewezen, waaronder door de Universiteit van Oxford.

Diabetes

Hoewel uit de meeste onderzoeken inderdaad blijkt, dat ve-tsin niet schadelijk voor ons is, wordt het wel in verband gebracht met diabetes en overgewicht. MNG wakkert de eetlust aan. Omdat ve-tsin producten umami laat smaken, kan ons lichaam er geen genoeg van krijgen. Dit is waarom jij niet 1 chipje neemt, maar 1 hele zak.

Ve-tsin wordt heel veel toegevoegd aan ongezonde producten, waardoor het bijdraagt aan te veel eten en hierdoor dus gezondheidsproblemen krijgen. De ADI van MNG is vastgesteld op 30 mg per kilo lichaamsgewicht.

Helaas zitten veel mensen hier toch boven, waardoor de voedselautoriteit in 2018 heeft de Europese Commissie heeft opgeroepen om maatregelen te treffen. Door onderzoek in 2017 wilden zij een verlaging van MNG in onder andere soepen, bouillon, sauzen, bakkerijproducten, vleesproducten, kruidenmixen, specerijen en pasta’s.

Andere namen voor E621

In het kader van ‘clean label‘ is het misschien handig om de andere namen van E621 op een rijtje te hebben

 • Ve-tsin
 • MNG of MSG
 • Ajinomoto
 • Smaakversterker
 • Natriumglutamaat
 • L-glutamaat
 • Glutamaat
 • Glutamaatzuur
 • Mononatriumglutamaat
 • Monohydraat glutamic acid
 • Natuurlijke smaakstoffen
 • Gehydrolyseerd eiwit

Ve tsin is op zichzelf dus niet schadelijk. Het ‘Chinees-restaurant-syndroom’ kan worden verklaard door het overeten bij de Chinees om de hoek. Zoals bij de meeste E-nummers geldt; ‘Eet niet te veel en eet bewust’. Op die manier kun je toch genieten van een bakje chipjes op z’n tijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.