Knoflook van groot naar klein
Gezondheid

Gezondheidsvoordelen: Knoflook

Knoflook, misschien niet verstandig om te eten vlak voor een sollicitatie, maar wel erg lekker! Dit geweldige plantje heeft een hoop gezondheidsvoordelen die je misschien nog niet wist.

1. Knoflook werkt ontstekingsremmend

Rauwe knoflook bevat bepaalde stofjes, waaronder allicine, die een geneeskrachtige werking hebben. Deze stofjes kunnen ontstekingen voorkomen, maar soms zelfs ook genezen. Reuma- en artrose patiënten kunnen verlichting voelen door meer knoflook op het menu te zetten.

Maar het beperkt zich niet alleen tot de binnenkant van ons lichaam. Vroeger smeerden de mensheid al knoflookpuree op open wonden, om een infecties tegen te gaan, misschien iets voor je kind wanneer je geen wondspray bij de hand hebt.

2. Je wordt er geen topsporter van, maar het kan wel je sportprestaties bevorderen

Knoflook is gelukkig geen doping, dus waarom niet een keer proberen of je er beter van gaat hardlopen. Er wordt gezegd dat knoflook vermoeidheid tegengaat en het werkvermogen vergroot. In het oude Griekenland werd het aan al atleten gegeven! Wat werkt voor die oude Grieken, kan misschien ook voor jou werken.

3. Knoflook helpt met ontgiften van zware metalen

Uit een onderzoek, wat is verschenen in Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology in 2012, is gebleken, dat knoflook kan helpen om bijvoorbeeld lood uit je lijf te bannen. Knoflook scheen zelfs zo goed werken dat het betere resultaten opleverde dan het medicijn ‘d-peicillamine‘ , wat bedoeld is om te ontgiften.

4. Boost voor je immuunsysteem

De koude maanden komen er weer aan, dus misschien kun jij wel een boost gebruiken. Uit een onderzoek is gebleken dat er onder de testpersonen, er 63% minder verkoudheden waren door het gebruik van knoflook. Werden ze wel verkouden, dan duurde deze aanzienlijk korter dan die van de testpersonen zonder knoflooksupplementen.

5. Strijd tegen haaruitval

Of je nou geen haar meer hebt, of dat het uit begint te vallen, knoflook is hier om je te helpen. Deze is niet helemaal wetenschappelijk bewezen, maar ach, wat werkt, dat werkt. Knoflook bevat heel veel zwavel, vandaar de sterke geur, en dit is een belangrijke bouwsteen voor keratine. Juist ja, keratine is dat spul wat wordt toegevoegd aan shampoo’s en andere haarproducten voor mooier en sterker haar. Keratine is een proteïne wat haargroei ondersteunt.

Zoals je hebt gelezen, heeft knoflook een hoop positieve eigenschappen, maar ren nou niet zomenteen naar de winkel om daar de bakken met knoflook leeg te rauzen. Het doet je sociaal leven geen goed om 24/7 naar knoflook te ruiken. Geniet, maar geniet met mate.

Wist je dat knoflook ook makkelijk te kweken is? In een vorig artikel heb ik laten weten dat knoflook extreem makkelijk is om zelf te poten. Regel een stukje grond of een pot en heb wat geduld en je kunt binnen enkele maanden genieten van je eigen knoflook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.