Gezondheid

Gezondheidsvoordelen: Komijn

Na het teleurstellende nieuws, dat kurkuma niet zo geweldig is als het lijkt, wil ik jullie graag opvrolijken met een beter specerij; komijn. Ik heb het hier al een keer kort over gehad, maar wil er graag over uitbreiden. Hier gaat hij dan!

Komijn komt uit de schermbloemenfamilie en dit maakt hem familie van planten zoals anijs, karwij, venkel, peterselie, pastinaak en wortel. Deze specerij wordt vooral gevonden in landen zoals Iran, Turkije en India. Komijn wordt vaak verward voor karwij sinds beide planten heel erg op elkaar lijkt, niet alleen in uiterlijk, maar ook in smaak. Karwij is alleen veel sterker van smaak en iets scherper dan komijn. In recepten kun je karwij en komijn heel gemakkelijk met elkaar vervangen.

Voor iedere theelepel karwij, heb je twee theelepels komijn nodig.

Het woord ‘komijn’ komt van het Arabische ‘kammūn’. In Nederland wordt komijn ook wel ‘djinten’ of ‘djintan’ genoemd, dit is een verbastering van de Indonesische naam voor komijn ‘jintan’.

Afvallen

In een eerder artikel heb ik hierover al wat vermeld, maar ik doe het graag nog een keer.

Uit onderzoek is gebleken dat je 3 keer meer vet verbrandt wanneer je komijn opneemt in jouw dagelijkse voeding. De 88 vrouwen in dit onderzoek werden verdeeld in 2 groepen; komijneters en niet-komijneters. Allemaal kregen ze hetzelfde dieet, maar met 1 verschil, de komijneters, kregen 2 keer per dag een bakje magere yoghurt (150 ml) met 1,5 gram komijn en de anderen kregen een bakje magere yoghurt zonder kruiden.

Na het onderzoek waren de komijneters 2 kilo meer kwijt, dan de niet-komijneters. Ook waren de komijneters 14,64% van hun lichaamsgewicht kwijt en niet-komijneters maar 4,91%.

Spijsvertering

De meest bekende toepassing van komijn, is als spijsvertering hulpje. Komijn zorgt ervoor dat de spijsvertering versneld raakt. Dit doet het doordat komijn de productie van spijsverteringsenzymen stimuleert en de productie van gal verhoogt. Gal zorgt ervoor dat vetten in de dunne- en 12-vingerige darm worden geëmulgeerd.

Emulgeren is het, met behulp van een emulgator (gal in dit geval), mengen van twee stoffen (vet en water) die normaal gesproken niet met elkaar zouden mengen.

Doordat er nu een emulsie is ontstaan, kunnen de spijsverteringsenzymen beter hun werk doen. Door komijn gaat dit hele proces een stukje sneller, omdat er dus meer van beide stoffen aanwezig is in het lichaam, om de vetten af te breken. Hoera komijn!

Menstruatie

Voor dit weetje, zijn niet veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan, maar het is altijd de moeite waard om te proberen. Komijn kan misschien wel echt jouw redder in nood zijn wanneer je last hebt van menstruatiepijn of van een onregelmatige menstruatie.

Recept tegen menstruatiepijn: Rooster komijnzaadjes in een pan zonder olie. Doe dit niet op hoog vuur! Je wilt niet dat ze aanbranden. Blijf met een houten lepel, de zaadjes in de pan bewegen. Wanneer de zaadjes een sterke geur afgeven, mag je de pan van het vuur halen. Kauw 1 theelepel zaadjes fijn en drink hierbij kleine slokjes aloe vera sap.

Ook kun je een theelepel komijn oplossen in heet water, om de pijn te verlichten.

Volgens de Chinese geneeskunde verwarmt komijn de nieren en de baarmoeder. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat al jouw menstruatiepijntjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Er zijn nog zoveel meer specerijen die geweldige dingen kunnen doen voor jouw lichaam, lees hier meer over onder het kopje gezondheid op deze website.

Reacties

7 januari 2020 bij 09:09

Leuk om te weten, ik gebruik veel komijn!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.