Kurkuma
Gezondheid

Is kurkuma een wondermiddel?

Alzheimer genezen, kanker bestrijden en vruchtbaarheid bevorderen. Dit is maar een fractie van de gezondheidsvoordelen van kurkuma, volgens het internet. Honderden websites vol met lovende woorden, maar verdiend deze specerij die wel?

Een simpel antwoord is er helaas niet. De wetenschap is nog altijd verdeeld over de werking van kurkuma en vooral over de werkzame stof hierin. De laatste jaren is deze specerij uitgegroeid tot een ware gezondheidshype. Voordat ik jullie meesleur in deze hype, wilde ik graag meer informatie over dit wondermiddel. Hier is wat ik heb geleerd.

Wat is kurkuma?

Kurkuma wordt ook wel ‘geelwortel’ genoemd en komt veel voor in de Indiase keuken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan van die heerlijke, verwarmende Indiase curry’s. Het wordt niet alleen gebruikt om te eten; in de Aziatische cultuur wordt deze wortel al heel lang gebruikt als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

De werkzame stof in kurkuma, heet ‘curcumine’ en naar deze stof zijn dus al talloze onderzoeken gedaan. Allemaal in de hoop om toch dat ware wondermiddel te ontdekken, maar helaas. Uit de onderzoeken komen steeds niet de resultaten die worden verwacht. Kurkuma blijkt weinig tot geen impact te hebben op de meeste studies.

Curcumine kun je ook kennen van E-nummer E100, dit is een kleurstof.

Ons lichaam vs curcumine

Curcumine wordt namelijk door ons lichaam amper opgenomen vanuit de darmen en het kleine percentage wat toch in het bloed terecht komt, wordt gauw weer afgebroken. Zo krijgt de stof niet de tijd om zijn werk te doen. De stof halveert in ons lichaam al binnen 5 minuten.

Het geloof dat curcumine zich bindt aan eiwitten die ziektes veroorzaken komt af van reageerbuisproeven. Curcumine houdt wetenschappers voor de gek, zo staat in een onderzoek uit 2017 naar de stof, dat onder meer is gepubliceerd in toonaangevende tijdschrift Nature. Curcumine bindt zich namelijk niet aan de eiwitten, het doet alsof. Het is dus ook niet zo raar dat we al die tijd dachten dat curcumine geweldig voor ons is.

Alzheimer

Kurkuma wordt vaak aangewezen als bestrijder van Alzheimer in India. Er wordt vaak gezegd dat in landen zoals India bijna geen Alzheimer voorkomt, omdat de bevolking daar, grote hoeveelheden kurkuma binnen krijgt. Helaas blijkt dit een mythe. Alzheimer is een ouderdomsziekte en in India zijn relatief weinig ouderen.

In 2012 was zo’n 6% van de Indiase bevolking ouder dan 65 jaar. In Nederland was dat 16%. Als je die twee groepen vergelijkt, zijn er bij de mensen boven de 65 jaar in Nederland en India, amper verschillen qua aantallen mensen met dementie.

Kanker

Ook kanker wordt gezien als een ziekte die verholpen of verbeterd kan worden met het gebruik van kurkuma. Dit jaar is uit onderzoek van het Erasmus MC gebleken dat de inname van kurkuma wel degelijk íets doet in het lichaam. Het vermindert de werking van een veelgebruikt kankermedicijn onder borstkankerpatiënten; tamoxifen.

Omdat het geloof bestaat dat kurkuma kan helpen om kanker te bestrijden, gebruiken veel borstkankerpatiënten kurkuma capsules. Om de kurkuma beter op te laten nemen in het lichaam, gebruiken veel patiënten de capsules in combinatie met zwarte peper. Zwarte peper staat erom bekend, de opname van kurkuma te kunnen stimuleren.

De opgenomen stofjes zorgen echter voor een averechts effect, in plaats van de gezondheid bevorderen van de patiënten, zorgt het ervoor dat de werkzame stof van het kankermedicijn minder goed wordt opgenomen. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die kurkuma capsules slikten, gemiddeld 13 procent minder van het kankermedicijn in het bloed hadden. Bij drie van de vrouwen nam de spiegel met meer dan 30 procent af en bij één patiënte met 48 procent.  

Helaas is kurkuma niet het wondermiddel, waar de wetenschap al eeuwen naar zoekt. Maar wonderen zijn de wereld nog niet uit, dus misschien vinden we ooit wel een echt wondermiddel.

Om af te sluiten wil ik graag zeggen dat ik niks tegen het gebruik van kurkuma heb. Als je het slikt, moet je dat vooral blijven doen mits je er een goed gevoel van krijgt. ‘Baat het niet dan schaadt het niet’ geldt in dit geval, maar wel met een kleine kanttekening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.