Handschoenen in boom
Gezondheid / Tafelen

Voedsel om het warm van te krijgen

Buiten wordt het weer kouder, de jassen komen uit de kast en de kachels mogen weer aan. Zelf ben ik een enorme koukleum; ik zou het liefst mijn deken overal mee naartoe nemen. Helaas kan dit niet, maar wist je dat er eten bestaat die je interne kacheltje wat hoger zet?

Je lichaam is gelukkig heel slim en weet wat het nodig heeft om te verwarmen of te verkoelen. Dit is de reden waarom jij snakt naar warme chocolademelk en stamppot met koud weer en naar rauwkost en ijsjes met warm weer. Dat jij je verfrist voelt na de rauwkost en verwarmd voelt na stamppot, heeft te maken met het thermisch karakter van deze voedingsmiddelen.

Yin-Yang

Met het thermische karakter wordt bedoeld, dat iets je verkoeld of verwarmd. Vooral de Chinese cultuur maakt hier gebruik van, bij hen draait alles om balans, zo ook het eten. Al duizenden jaren onderscheiden de Chinezen, voedingsmiddelen in Yin (verkoelend) en Yang (verwarmend).

Heel simpel eigenlijk; wanneer het buiten koud is (Yin) moet je verwarmende voedingsmiddelen (Yang) tot je nemen, om in balans te blijven. Voor warm weer geldt dit natuurlijk andersom.

Volgens de Chinezen zit de meeste kracht in vers eten wat eerlijk is verbouwd (biologisch), lokaal is, gevarieerd is, zo min mogelijk is bewerkt en in het seizoen is.

Verwarmend voedsel

Verwarmend voedsel doet wat de naam suggereert; het verwarmt het omdat het zorgt voor meer energie, een betere bloedcirculatie en de organen aan het werk zet.

Yang voedingsmiddelen:

  • Groente: pompoen, zoete aardappel, ui, prei, koolraap, pastinaak, knolraap, venkel, boerenkool, rode kool, witte kool, spruitjes
  • Fruit: kersen, perziken, gedroogd fruit, abrikoos
  • Dierlijke producten: alle vette vis, kreeft, mosselen, varken, kip, kalkoen, rund, lam, geit, eieren
  • Granen: boekweit, gort, amarant, zoet rijst
  • Zaden en noten: pistachenoten, walnoten, pijnboompitten, sesamzaden, tamme kastanje, hoornklaverzaad, pistachenoten
  • Specerijen: gember, peper, kurkuma, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, paprika, steranijs, cayennepeper, kerrie, venkelzaad, kardemom, jeneverbes
  • Toevoegingen: cacao, vanille, rozemarijn, tabasco, knoflook, azijn
  • Dranken: jenever, whisky, wodka, kersensap, honingwijn, venkelthee, gemberthee

Tip: maak kippensoep met gember en laat deze 10 tot 15 uur trekken. Dit zorgt voor een krachtig soepje die makkelijk een verkoudheid bestrijdt en je lekker warm maakt

Yangiseren

Voordat je je het afvraagt, nee, dit woord heb ik niet zelf bedacht. Misschien begint je hoofd ondertussen een beetje te tollen van het ‘Yin-Yang verhaal’, maar ik ga het nog een beetje erger maken.

Voedingsmiddelen die niet per se Yang zijn, kun je wel Yang maken; Yangiseren. Door het eten te grilleren, roken, braden, bakken, lang koken in vocht, koken met alcohol, het gebruik van verwarmende specerijen kun je yin producten, yang maken.

Denk hierbij aan appeltjes of peertjes (Yin) stoven met kaneel. Appels en peren zijn over het algemeen verfrissend, tot je ze verwarmd met Yang specerijen.

Probeer tijdens de koude maanden meer in balans te komen door de bovenstaande producten te gebruiken, wie weet, misschien heb je de verwarming niet meer nodig.

Reacties

9 januari 2021 bij 15:48

• Wat fijn om te weten.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.