Tafelen

Recept: Kaiserschmarrn

Of je nou nog lekker met wintersport bent/gaat of lekker thuis blijft, deze pannenkoekjes halen de bergen bij jou in huis. Combineer ze met appelmoes, pruimencompote of cranberryjam en je hebt een heerlijk warm en zoet wintergerecht. Laat de sneeuw maar komen!

Terwijl kaiserschmarrn vroeger bekend stond als een gerecht voor de armen, is het nu niet meer weg te denken uit de wintersportvakanties. Je zult dit gerecht dan ook vooral zien in Beieren en Oostenrijk (vooral omdat het hier zijn oorsprong vindt).

Zelf ben ik dol op dit recept! Ik at dit heerlijke gerecht al toen ik nog heel klein was, op vakantie met mijn ouders en tot op de dag van vandaag, loopt het water in mijn mond bij de gedachte aan deze fluffy pannenkoekjes. Gelukkig hoef ik niet meer helemaal naar Oostenrijk om hiervan te genieten, sinds ik het perfecte recept in huis heb.

Het mooie van deze pannenkoeken is, je hoeft ze niet heel te houden bij het omdraaien. Dus ben je niet zo’n pannenkoeken-gooi-expert? Geen probleem, het moet toch in stukjes gehakt worden.

Benodigdheden

Deze benodigdheden zijn genoeg moeten zijn voor ongeveer 4 personen. Ik ben hier alleen wat voorzichtig mee, want als ik zelf dit recept gebruik voor ontbijt, heb ik net genoeg voor twee man… maar dat kan aan mij liggen.

 • 125 gram bloem (ik gebruik zoals altijd Vrij van Gluten)
 • 300 ml melk
 • 3 eieren
 • 50 gram suiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • optioneel: 30 gram rozijnen
 • poedersuiker
 • boter

Bereiding

 • Scheid de eieren.
 • Zorg dat je de eiwitten in een vetvrije schaal plaatst, zodat je ze straks makkelijk kunt opkloppen. (zie mijn meringue recept voor meer info over de te vette schaal)
 • Meng in een andere kom, de dooiers met de suiker en het vanille-extract, tot het een redelijk stroperige textuur heeft.
 • Voeg de bloem en melk toe aan het eidooiermengsel.
 • Klop de eiwitten stijf. Ze moeten stijf genoeg zijn, dat wanneer je de bak op de kop houdt, de eiwitten niet bewegen.
 • Vouw/spatel voorzichtig de eiwitten door het beslag, tot het een mooi luchtig geheel is.
 • Plaats een pan op middelhoog vuur en laat hier boter in smelten.
 • Giet beslag in de pan en strooi eventueel rozijnen hierover heen.
 • Laat de kaiserschmarrn op laag vuur rustig bakken met een deksel op de pan.
 • De bedoeling is dat de pannenkoek mooi gekarameliseerd wordt, dus wanneer de onderkant goudbruin is, mag je hem omdraaien.
 • Laat ook de andere kant karameliseren met de deksel op de pan.
 • Wanneer beide kanten goudbruin zijn, snijd je de pannenkoek, met jouw spatel, in stukken. Maak ze zo groot of zo klein als je wilt, het hoeft gelukkig niet perfect te zijn.
 • Laat nog 5 minuutjes bakken op laag vuur.
 • Serveer met een rijkelijke laag poedersuiker en (warme) appelmoes, pruimencompote of cranberryjam.

Heb jij nog lekkere ideeën waarmee je deze kaiserschmarrn nog verder kunt opleuken? Laat mij deze dan hieronder weten!

Heb je dit recept geprobeerd? Stuur dan vooral een foto naar info@ggblog.nl of tag mij op instagram @gg.blog. Zo kan ik ze uitlichten op deze pagina!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.