Tafelen

Recept: Meringues

Opgeklopte, zoete eiwitten, klinkt lekker toch? Nou, ik vind van wel. Of je er nou kleine piramides van wilt maken, of kransjes voor in de boom, alles is mogelijk met deze geweldige traktatie.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, ben ik een fan van snelle, makkelijke recepten met weinig ingrediënten. Het mooie van dit recept is, dat het makkelijk is aan te passen aan de gewenste hoeveelheid meringues (of aan hoeveel eieren je in huis hebt). Ow en het is glutenvrij!

Tips vooraf

  • Zorg dat je een metalen of glazen kom hebt om in te mixen en dat ook je garde of keukenmachine compleet vetvrij zijn. Vet zorgt ervoor dat het schuim niet stevig kan worden. Is je kom of garde toch wat vettig? Maak het dan schoon met wat citroensap.
  • Gebruik het liefst verse eieren op kamertemperatuur. Van oudere eieren is het eiwit dunner en dit zorgt voor minder goed schuim.
  • Om er zeker van te zijn dat er niet per ongeluk eigeel tussen al jouw eiwitten zwemt, is het handig om eerst het eiwit op te vangen in een apart bakje, voordat je het in de mengkom bij de andere eiwitten doet. Zo voorkom je dat je een hele lading aan eiwit-omeletten moet gaan bakken omdat je 1 klein foutje hebt gemaakt.
  • Wil je dat de schuimpjes nog zacht van binnen zijn, maar krokant van buiten? Voeg dan 1 eetlepel maizena toe aan het recept.

Benodigdheden

  • 4 eiwitten
  • 250 gram kristalsuiker
  • evt. citroensap en/of maizena

Aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 100 graden. Eiwitten drogen op deze temperatuur prima, maar bakken niet. De schuimpjes mogen straks ook niet verkleurd zijn, dit geeft een nare smaak.
  • Zorg dat je een vetvrije kom hebt en scheidt de eieren. Het is belangrijk dat je absoluut geen eigeel bij het eiwit inkrijgt. Eigeel is vettig en zorgt voor hetzelfde resultaat, als een vette kom.
  • Begin rustig je eiwitten op te kloppen en zodra het begint te schuimen, kun je de snelheid verhogen van de mixer. Doe je alles met de hand?Succes! Ik geloof in je!
  • Voeg langzaam het suiker toe terwijl je aan het mixen/kloppen bent. Het eiwitmengsel moet glad tussen de vingers aanvoelen.
  • Wanneer er stevige, glanzende pieken ontstaan, is het mengsel perfect.

    Om te testen of het klaar is, kun je de bak op de kop houden (voor echte daredevils, boven het hoofd). Als het eiwit niet naar beneden komt zeilen, ben je klaar.
    Pas op: dit is voor gevorderden/waaghalzen.

    Doe je deze methode wel, maak er dan vooral een fotootje van en stuur deze naar info@ggblog.nl of naar mijn insta.

    Je kunt ditzelfde ook met een lepel proberen, blijft het aan de lepel zitten terwijl je hem op de kop houdt, geweldig! Op naar de volgende stap.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hier met je eiwit, de mooiste vormpjes op. Je hoeft natuurlijk geen spuitzak te gebruiken, voor een meer rustiek uiterlijk, kun je het ook met een lepel erop scheppen.
    De schuimpjes zetten onder het bakken nauwelijks meer uit, dus leef je uit en vul die bakplaat.
  • Bak de schuimpjes zeker een uur, voor een wat zachter schuimpje maar niet langer dan 2 uur. Hoe langer de schuimpjes mogen drogen, hoe meer ze lijken op de schuimpjes uit de winkel, krokant en brokkelig.
  • De schuimpjes horen nog dezelfde kleur te hebben als toen ze de oven in gingen. Goed gebakken meringues horen makkelijk los te laten van het bakpapier.
  • Bewaar de schuimpjes niet compleet luchtdicht, sommigen kunnen nog vochtig van binnen zijn en door ze luchtdicht te verpakken, kunnen ze gaan plakken.

Je kunt eindeloos variëren met kleuren en smaken door kleine toevoegingen te doen. Voeg eens wat geraspte kokos, cacao of een klein beetje amandelextract toe.

De komende tijd kun je nog genoeg uitproberen voordat je deze heerlijke traktatie kunt gebruiken als eetbare kerstdecoratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.