Tafelen

Hoe kies je de perfecte koffiebonen?

Wie is er niet dol op een verse kop koffie? Sinds het thuiswerken is mijn vriend zich erg bezig gaan houden met het vinden van dé perfecte koffie (je moet iets doen terwijl je thuis zit). We zijn er ondertussen achter dat de beste koffie wordt gezet van verse koffiebonen, maar hoe kies je nou de juiste bonen?

Hoe verser de boon, hoe beter de smaak

Koffiebonen verliezen smaak vanaf het moment dat ze gebrand zijn. Hoe ouder de bonen zijn, hoe minder smaak er aan de koffie zal zitten. Op de zak van de koffiebonen staat normaliter aangegeven wanneer de bonen gebrand zijn, let hier goed op bij het kopen van koffie in de winkel.

Bewaar de bonen na het openen van de zak dan ook in een luchtdichte pot/bus.

Roast en soort

De roast bepaalt de smaak van de koffie en is dus erg belangrijk om de perfecte koffie voor jou te kiezen. Er zijn 3 verschillende soorten roasts; light, medium en dark. Hoe donkerder de boon gebrand is, hoe intenser en bitterder de koffie is. Een light roast koffie heeft meer fruitnoten dan een dark roast en is, zoals de naam al suggereert, lichter van smaak.

Naast roast is het soort bonen natuurlijk ook belangrijk, hier heb je in principe 2 keuzes in; Arabica en Robusta.
Arabica koffie bevat minder cafeïne en antioxidanten en is duurder dan Robusta koffiebonen, maar staat bekend om zijn geweldige smaak. Robusta koffiebonen bevatten dan wel meer cafeïne en zijn bitterder van smaak, maar geven de koffie een heerlijk intense smaak.

Om niet te hoeven kiezen tussen de intense smaak van Robusta bonen en het fruitigere van de Arabica bonen, worden deze twee soorten vaak gemengd, meestal in de verhouding van 70-80% Arabica en 30-20% Robusta.

Online koffie bestellen kan een uitkomst bieden als je een meer keuze wilt hebben uit verschillende mixen en merken.

Keurmerken

Probeer bij het kiezen van je koffie onder meer te letten op de volgende keurmerken:

Bij fairtrade bonen bijvoorbeeld, weet je dat koffieboeren financieel gecompenseerd worden. Bij biologische bonen mogen er tijdens de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en de Rainforest Alliance beschermt de flora en fauna in het regenwoud.

De prijs zegt niet altijd iets over de kwaliteit van de bonen. Probeer altijd een proefpakketje te bemachtigen, zodat je eerst kunt kijken of de smaak je bevalt voordat je opscheept zit met een hele zak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.