ierse setter
Bewust leven / Dier

Coeliakie bij dieren

Hoe graag we ook willen dat onze huisdieren meer op ons lijken, we willen liever niet dat ze dezelfde lichamelijke gebreken hebben. Maar kunnen huisdieren eigenlijk last hebben van coeliakie?

Om een lang verhaal kort te maken, coeliakie bij dieren bestaat niet. Wel kunnen ze last hebben van een glutenovergevoeligheid. Zowel katten als honden kunnen last krijgen van gluten, al is het geen veelvoorkomend verschijnsel.

Over het algemeen is er vrij weinig bekend over huisdieren met een glutenovergevoeligheid. Doordat het dus niet vaak voorkomt, is er ook maar weinig onderzoek in gedaan.

Symptomen

De symptomen dat jouw viervoeter toch overgevoelig is voor gluten komen heel erg overeen met de symptomen van mensen met coeliakie;

  • diarree
  • overgeven
  • jeukende huid
  • geen eetlust
  • gewichtsverlies
  • algehele malaise

Behandeling

Wanneer er het vermoeden is dat een dier last het van glutenovergevoeligheid, neem dan contact op met de dierenarts. De dierenarts zal uw huisdier dan naar alle waarschijnlijkheid op een streng glutenvrij dieet zetten. Na een tijdje worden er weer gluten toegevoegd in het dieet. Wanneer de klachten terugkeren, zal er een biopt van de dunne darm genomen worden.

Heeft uw viervoeter dan toch echt last van de gluten in zijn voer, dan moet u wel weten, dat bijna alle voedingsproducten voor huisdieren gluten bevatten. Speciale voeding is via de dierenarts te verkrijgen, maar er komen nu ook steeds meer merken op de markt die graanvrij voer aanbieden. De merken Wooof (hondenvoer), Farm Food (hondenvoer) en Edgard & Cooper (honden- en kattenvoer) zijn hier goede voorbeelden van.

Zet nooit je hond zomaar op een glutenvrij dieet, zonder dit te overleggen met de dierenarts. Het is nooit verstandig om het eetpatroon van uw huisdier uit het niks om te gooien, zonder dat u weet wat u doet. Dit geldt voor alle diëten, dus ook voor het BARF-dieet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.