Dier / Huis en Tuin

Welke planten zijn giftig voor mijn hond?

Nu het weer bijna voorjaar is, ben ik druk bezig met planten voor mijn huis en tuin uitzoeken, en met mij velen anderen. Zelf sta ik er niet altijd bij stil bij het kopen van planten, maar naast bepaalde voedingsmiddelen, kunnen planten een hond ook ziek maken. Bij deze een lijst met te vermijden planten als jouw hond ook graag aan de bloemetjes wilt ruiken.

Honden zijn nou eenmaal nieuwsgierige wezens. Onze hond, Moose, is dolgraag in de tuin in de weer. Er zijn daar veel planten om aan te snuffelen en een hoop blaadjes om mee naar binnen te nemen (en te verslinden). Maar hoe fotowaardig een hond ook is tussen alle bloemen en planten, zitten er aan sommigen planten toch een redelijk gevaar.

De meeste planten op deze lijst zul je wel eens tegen zijn gekomen of heb je zelf in de tuin. Hoe compleet de lijst hieronder ook lijkt, vraag altijd in het tuincentrum of een plant giftig kan zijn. Zeker als je hem plaatst op een plek, waar jouw lieveling vaak rondsnuffelt.

Aantasten van organen

De volgende planten staan erom bekend dat ze de organen van honden kunnen aantasten. Het gaat hier voornamelijk om het ademhalingsstelsel, de nieren en de lever.

Huidirritaties

Er bestaan ook planten die kunnen zorgen voor huidirritaties. Denk hierbij aan, jeukende rode plekjes, maar ook voor irritatie aan de luchtwegen waardoor slikken moeizamer gaat.

Maag- en darmproblemen

Het eten van bepaalde planten kan ook funest zijn voor de maag en darmen van de hond. Kenmerkende klachten zijn hierbij overgeven en diarree. Het eten van deze planten kan ook tot maag- of darmontstekingen leiden.

Zeer giftig

Deze planten zijn het meest giftig, bij inname is contact met de dierenarts zeer raadzaam. Deze planten kunnen tot van alles leiden; van verlammingsverschijnselen tot verstikkingsgevaar, van stuiptrekkingen tot coma en van bloederige diarree tot waanbeelden.

Al deze planten zijn dus levensgevaarlijk voor je hond.

Voor honden en katten verschilt deze lijst, klik hier als je meer wilt weten over giftige planten voor katten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.