Fashion

Hoe vind ik nou hét perfecte trouwpak?

Voor mij is het nog niet zo ver, maar er zijn genoeg stellen die de komende tijd wel gaan trouwen. De trouwjurk is natuurlijk een heel belangrijk aspect van de bruiloft, echter is het niet het enige kledingstuk waar later op terug wordt gekeken. Het trouwpak wordt vaak vergeten, dus deze is voor de heren en alle dames die zich het prettigst voelen in een pak.

Een pak moet als gegoten zitten, natuurlijk kun je het pak op maat laten maken als je zeker wilt zijn dat hij perfect is, zoals een rietbergh trouwpak maar het hoeft niet. Zolang je weet wat voor postuur je hebt, kun je ook gemakkelijk een kant-en-klaar pak kopen.

Ben je lang?

Als langste volk ter wereld, is de kans groot dat je de problemen wel kent; mouwen die te kort zijn, broekspijpen die niet over de enkels heen komen en shirts die optrekken wanneer je iets wilt pakken.

De beste keuze voor de lange mens:

 • Zorg interessante details zoals een motief en/of pochet. Een motiefje zorgt ervoor dat je niet verandert in een groot monotoon vlak. Vooral grote motieven kunnen heel erg helpen om het geheel wat speelser te maken en de vorm wat op te breken.
  Een pochet in de borstzak breekt ook de lengte van het pak op.
 • Zorg voor een colbert die over de billen heen valt en broekspijpen die óp de schoen vallen.

Ben je aan de kleine kant?

Natuurlijk wil je er niet bij lopen alsof je het pak van je vader hebt geleend (behalve als dit je voorkeur heeft en jij je er goed in voelt, ik judge niet).

De beste keuzes voor de kleinere mensen onder ons:

 • Een effen pak of een pak met een minuscuul motiefje is een goede keuze als je langer wilt lijken.
 • Breek het pak niet op met bijvoorbeeld een riem of omgeslagen pijpen. De riem zorgt ervoor dat je lichaam in tweeën wordt gesplit en laat je kleiner lijken. De omgeslagen pijpen zorgen er ook voor dat je kleiner oogt dan dat je eigenlijk bent.
 • Wat betreft de bovenkant; ga voor een wat korter jasje, hierdoor laat je meer been zien en lijken je benen langer. Laat ook een stukje overhemd onder de mouwen van je colbert uitkomen, zo lijkt het alsof je lange armen hebt.

Heb je een breed postuur?

Voor de kleerkasten onder ons is het belangrijk om niet meer vierkant te lijken dan dat ze eigenlijk zijn.

De beste keuzes voor de kleerkasten:

 • Pas op met dikke stoffen, een breed postuur gaat beter gepaard met lichte stoffen zoals bijvoorbeeld linnen.
 • De colbert kan het beste twee knopen en een duidelijke kraag bevatten ook mag het jasje nooit te strak zitten, we willen geen hulkacties zien op de bruiloft. Oh en laat de schoudervulling ook zitten.
 • Ga net zoals de lange mensen voor een motiefje. Brede mensen worden ook al gauw een groot kaal vlak wanneer zij gaan voor een effen pak.

Of ben je smal gebouwd?

We willen graag dat jij de kleren draagt en de kleding niet jou draagt. Een smal postuur kan er al snel uitzien alsof je gewoon een grote kleerhanger bent en dit willen we vermijden.

De beste keuzes voor grote kleerhangers:

 • We willen graag de illusie geven dat er een breder lichaam zit onder dat pak dan dat er werkelijk zit, hier komt schoudervulling goed bij van pas. Ook een dubbele rij knopen kan hierbij helpen.
 • Drukke patronen en kleuren kunnen ook afleiden van het smalle gestalte wat zich onder het pak verschuilt. Ik snap het als je geen knalroze pak met gouden bloemen wil dragen op je bruiloft (er moet ook nog wat aandacht gaan naar de bruid). Horizontale lijnen geven een bredere illusie en donkerblauw kleedt niet zo af als een zwart pak.

Wil je wel een mooi maatpak voor de mooiste dag van je leven? Kijk dan eens naar een rietbergh trouwpak. Hun maatpakken zie je wekelijks bij de NOS, op RTL4 en NET5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.