Bewust leven

Wat zijn parabenen?

Je hoort het woord steeds vaker; parabenen. Steeds meer reclames waarin wordt geclaimd dat een product ‘vrij van parabenen’, of kortom ‘parabeenvrij’ is. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in, zijn parabenen iets om bang voor te zijn?

Shampoo, douchegel, scheerschuim, zonnebrand, deodorant of tandpasta. Een greep uit de producten die de meeste mensen in huis hebben. Al deze producten hebben 1 ding gemeen, ze bevatten parabenen. Parabenen zitten in bijna alle huidverzorgingsproducten, maar ook in verf, lijm en inkt op waterbasis, in levensmiddelen, medicijnen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

Wat zijn het?

‘Parabenen’ is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die als conserveringsmiddel fungeren in alle bovenstaande producten. Parabenen hebben allemaal dezelfde basis genaamd parahydroxybenzoëzuur. Deze conserveringsmiddelen, zijn goedgekeurd door de EU en hebben daarom ook een E-nummer; E214 tot en met E219.

Deze E-nummers zorgen ervoor, dat schimmels en zwammen geen kans krijgen om te groeien in het product, waardoor je het lang kunt bewaren. Producten op waterbasis bevatten over het algemeen parabenen, sinds deze producten erg gevoelig zijn voor schimmelvorming. Parabeenvrije producten zijn dan ook meestal op basis van olie of vet, hier groeien schimmels namelijk slecht op.

Parabenen vs Gezondheid

Parabenen zouden volgens zeggen, kunnen zorgen voor huidirritaties en allergische reacties. Sinds er maar een lage concentratie parabenen in cosmetica zit, is de kans op problemen wel erg klein.

Lees voor meer informatie dit onderzoek. Hierin wordt uitgelegd dat je weinig risico loopt bij het gebruik van parabenen, in vergelijking met andere bewaarstoffen, op huidirritaties.

Doordat parabenen de huid kunnen binnendringen en in weefsel wordt opgenomen, is er onderzoek gedaan naar de relatie tussen deze E-nummers en borstkanker. Onderzoek bij dieren heeft aangetoond, dat parabenen een zwakke oestrogene werking hebben en dit zou kunnen lijden tot borsttumoren.

(De oestrogene werking van parabenen is honderden tot duizenden keren kleiner dan de werking van de hormonen die ons lichaam zelf aanmaakt.)

Alhoewel dit allemaal heel eng klinkt, is een directe link tussen borstkanker en het gebruik van parabenen nooit gelegd. Op de website van de American Cancer Society is te lezen dat er onderzoek is gedaan naar parabenen in borsttumorenweefsel. Uit dit onderzoek bleek dat borsttumoren wel degelijk parabenen bevatten, maar dat de tumor niet gewijd kon worden aan de parabenen. Beter nog, in de urine van 99% van de Amerikanen worden parabenen aangetroffen. Aanwezigheid van deze stoffen in het lichaam, is tegenwoordig meer dan normaal geworden.

Conclusie

Parabenen zijn dus niet meteen schadelijk voor je, maar ik begrijp de mensen die ervoor kiezen om ze te vermijden. Parabenen zijn ongewenste stoffen, die toch je lichaam binnendringen. Het vermijden van parabenen is niet makkelijk en je zult moeten weten waar je op moet letten. Methylparaben, propylparaben, butylparaben of benzylparaben zijn de parabenen die je kunt vinden op de ingrediëntenlijst.

Parabeenvrij leven is zeker niet goedkoop en je zult altijd moeten opletten of je cosmetica niet bedorven is, maar waar een wil is, is een weg.

Volg GGBlog op Facebook, Pinterest of Instagram en vergeet niet de push notificatie aan te zetten. Zo mis je nooit meer een post!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.