hond met bot
Dier

Het BARF-dieet, wat is het?

Het zijn net mensen, die huisdieren van ons. Waar er bijna iedere week een nieuw dieet voor ons wordt bedacht, lijkt het wel alsof er tegelijkertijd ook maar eentje voor je trouwe metgezel uitkomt. 

BARF staat voor Biologically Appropriate Raw Food (of voor ons Nederlanders; Biologisch Geschikt Rauw Voedsel). Biologically Appropriate Raw Food houdt in dat uw huisdier alleen nog maar rauw vlees (en bot) te eten krijgt. Zeg maar ‘vaarwel’ tegen de brokken en ‘hallo’ tegen de verse kippennekken.

Huisdiereigenaren willen over het algemeen het beste voor hun beestje, dus als wij bewuster eten, moet onze hond of kat dat ook. Aanhangers van dit dieet/deze levenswijze zijn in de veronderstelling dat de maag van de moderne huishond nog heel veel lijkt op dat van hun voorouder, de wolf. Dit dieet wordt door veel dierenartsen (zie Juliette de Baïracli Levy of Ian Billinghurst) ondersteund en dat is ook niet zo gek, als het goed wordt gedaan.

Voordelen

Onder de vele voordelen van dit dieet vallen bijvoorbeeld; een gezondere vacht en huid, meer energie en een sterker gebit. Het komt ook niet vaak voor dat een huisdier die dit dieet volgt last krijgt van obesitas, sinds het BARF-dieet minder vet bevat dan de normale brokken en het uw beestje langer verzadigd houdt, sinds er alleen maar onbewerkte producten gebruikt mogen worden en dit langer duurt voordat het is verteert.

Daarnaast wordt de behoefte om te knagen op jouw designer schoenen vele malen kleiner en neemt de kans op tandsteen aanzienlijk af. Last but not least is het, als je genoeg tijd en vriesruimte hebt, nog goedkoper dan kwaliteitsbrokjes ook. 

Maar hoe BARF je nou eigenlijk? 

Heel simpel, 40-60% van wat je je huisdier geeft, is vleesbot. Vleesbot houdt in dat de verhouding vlees op bot 1:1 moet zijn. Kale botten worden niet gegeven en de botten mogen niet dragend zijn geweest, dus geen poten, maar wel ribben.

De vleesbotten worden aangevuld met een mix van orgaanvlees, groentemix, spiervlees, vis/visolie. 

Je beginnende BARF’er wil je natuurlijk wel goed op weg helpen. Begin niet met grote, harde botten! Begin het liefst met botten van kleine dieren bijvoorbeeld; kip, eend, fazant, parelhoen, konijn en kwartel. Wanneer je huisdier echt ervaren is, kun je een keer geit, lam of kalf proberen. Pas wanneer jij een bedreven BARF’er hebt opgevoed, gaan we over naar hert, ree en rund. Geef nooit varken! Varken kan besmet zijn met het Aujeszky virus. Ook kunnen varkensbotten splinteren en schade aanrichten aan de organen van je huisdier, met alle gevolgen van dien. 

Overleg altijd met de dierenarts voordat je beslist om over te gaan op een nieuw dieet. Doe geen domme en overhaaste dingen, die mogelijk het leven van je lievelingetje in gevaar kunnen brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.