Drie katten op een trap
Dier

Wat mag mijn huisdier niet eten?

Iedereen weet hoe slecht chocolade is voor de gezondheid van honden, maar wist je dat katten dit ook niet mogen? Er zijn heel veel producten die compleet onschuldig lijken, maar je een ritje naar de dierenarts kunnen kosten.

Chocolade

We beginnen maar eerst met de makkelijkste. Chocolade bevat, net zoals koffie en cafeïne, methylxanthines. Dit kan in kleine dosissen lijden tot overgeven, maar in grote hoeveelheden tot overlijden. In melk- en witte chocolade zit minder van deze stof dan in pure chocolade, maar toch is het raadzaam om alle soorten te vermijden.

Rauwe aardappels, tomatenplant, onrijpe tomaat

Aardappels en tomaten behoren tot de nachtschade familie. Deze planten bevatten solanine. Solanine kan zorgen voor darmontstekingen, apathie en zelfs coma.

Rauw varkensvlees

Rauw vlees geven aan je huisdier is helemaal geen gek idee (zie BARF). Varkensvlees kan helaas besmet zijn met het Aujeszky virus, ook wel pseudorabiës genoemd. Dit virus is dodelijk voor zowel honden als katten.

Ook kan varkensvlees de eencellige parasiet Toxoplasma gondii met zich meedragen, wat de infectieziekte Toxoplasmose kan veroorzaken.

Druiven, krenten en rozijnen

Druiven, krenten en rozijnen bevatten een nog onbekend stofje. Dit stofje tast de nieren onherstelbaar aan en kan lijden tot nierfalen.

Vruchtenpitjes

Pitjes van appels, peren, abrikozen, kersen en pruimen bevatten blauwzuur. Blauwzuur is een zeer giftige stof die vrijkomt wanneer er op de pitjes gebeten wordt. Het stofje is doorzichtig tot lichtblauw van kleur.

Het vruchtvlees zelf is geen probleem. Geef je fruit aan je huisdier, verwijder dan altijd even de pitten.

Ui, knoflook, prei, bieslook

Deze producten zijn in elke vorm slecht voor je huisdier, gekookt, rauw of in poedervorm. Ui, knoflook, prei en bieslook, kunnen ernstige bloedarmoede en maag- en darmkrampen veroorzaken.

Knoflook is minder erg dan ui. Mensen kunnen de stofjes uit knoflook en ui makkelijk verteren, honden en katten niet. Knoflook wordt al jaren gebruikt als ontwormingsmiddel en tegen teken, maar het effect hiervan is nooit bewezen en het is dus ook niet aan te raden. (klik hier voor meer info)

Avocado

Avocado bevat persine. Persine is zeer giftig voor veel zoogdieren en ook vogels. Eten van avocado kan lijden tot een alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen.

Lactose

Melk, kaas en andere producten die lactose bevatten, zijn slecht voor honden en katten. Veel honden en katten zijn lactose-intolerant en krijgen last van hun maag en darmen.

Naast deze producten mag uw huisdier natuurlijk ook geen alcohol, medicijnen die voor mensen bedoeld zijn en drugs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.