Oude boeken
Bewust leven

De geschiedenis van coeliakie

Normaliter zou er vandaag een nieuwe ‘Lieve Pumpkin’ uitkomen, maar sinds mama last heeft van een herfstgriepje, gaan we wat dieper op coeliakie in. In de afgelopen artikelen heb ik al uitgelegd wat gluten en coeliakie zijn, maar waar komt coeliakie eigenlijk vandaan? Is het iets wat pas een aantal decennia bestaat, of kennen we het al langer?

Heel, heel lang geleden waren wij oermensen en aten wij bessen, vlees en alles waar we niet meteen dood aan gingen. Over de eeuwen heen, heeft ons verteringsstelsel zich redelijk moeten aanpassen, aan de ontwikkelingen die ons eten doormaakten. Zo gingen we opeens koeien melken, eieren eten en broden bakken. En met dat laatste ontwikkelde we nog wat anders wat we voorheen niet kenden, de gluten. Dat vervelende eiwit wat sommigen van ons nog steeds niet hebben leren verteren, sterker nog, we worden er ziek van. 

200-1888

Coeliakie is al bekend sinds de 2e eeuw na Chr, de ziekte werd toen voor het eerst beschreven door een Griekse arts genaamd; Aretaeus van Cappadocië. Deze beste man beschreef een ziekte van chronische diarree bij volwassenen en kinderen, maar kon helaas niet vertellen waar het aan lag.

In de 19e eeuw kwam Samuel Gee en gelukkig kon deze man oud Grieks lezen. Hij las de bevindingen van Aretaeus en vertaalde deze naar de moderne taal. Meneer Gee kwam ook tot het inzicht dat een dieet erg belangrijk kon zijn bij deze ziekte. Super fijn natuurlijk, maar wat voor dieet dan?

1908-1924

We spoelen even wat vooruit, tussen 1908 en 1924 werd er redelijk wat onderzoek gedaan naar coeliakie. Vier doktoren waren hier belangrijk, Dr. Herter, Dr. Still, Dr. Howland en Dr. Haas.

  • Dr. Herter bevond dat kinderen met coeliakie beter tegen vetten konden dan tegen koolhydraten.
  • Dr. Still wist zeker dat coeliaken ziek werden van koolhydraten in brood.
  • Dr. Howland concludeerde dat koolhydraten het probleem waren en dat deze vermeden moesten worden.
  • Dr. Haas ontwikkelde het ‘bananendieet’ en probeerde dit bij 10 kinderen uit, om vast te stellen of het daadwerkelijk de koolhydraten zijn.

Willem Karel Dicke

Nu het laatste hoofdstuk van onze geschiedenisles. In 1950 kwam een Nederlandse kinderarts met het proefschrift “Coeliakie – Een onderzoek naar de nadelige invloed van sommige graansoorten op de lijder aan coeliakie”. Ja dit was echt een een bestseller.

Dr. Dicke merkte tijdens de hongerwinter dat kinderen met coeliakie er minder problemen mee hadden om geen of weinig brood binnen te krijgen. Hij bevond dat juist de granen het probleem waren in voedsel en ontwikkelde het eerste glutenvrije dieet.

Door Dr. Dicke weten we nu precies waar gluten inzitten en kunnen coeliaken een prettiger leventje leiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.