Veld met granen
Bewust leven / Gezondheid

Coeliakie bij mensen

Coeliakie, een mooi woord, voor een ingewikkeld probleem. Het glutenvrije-dieet is de laatste jaren een echte modetrend geworden. Mens en dier zijn bang geworden voor gluten. De trendsetters in dit verhaal zijn de coeliaken. Een groep mensen die echt bang moeten zijn, maar waarom?

Gluten

Eerst even een kleine uitleg over gluten. Gluten zijn eiwitten die worden gevonden in het weefsel of zaadweefsel van sommige granen. Dit eiwit zorgt er bijvoorbeeld voor, dat brood mooi stevig wordt en dat bij het rijzen, het deeg de koolstofdioxide kan vasthouden, dit maakt het dan weer luchtig. Gluten zorgen over het algemeen voor elasticiteit en stevigheid, dit is waarom glutenvrije producten vaak zo compact en brokkelig zijn. 

Coeliakie

Nu we weten wat gluten zijn, is het tijd om te gaan kijken naar de ziekte die eraan verbonden zit. Coeliakie is een ziekte van de dunne darm. Het lichaam wat intolerant is voor gluten, maakt antistoffen aan tegen zichzelf, waarbij het darmslijmvlies beschadigd raakt. Een beschadigde darm neemt geen voedingsstoffen meer op.

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte waar ongeveer 1% van de mensen last van heeft. Slechts 1 op de 8 van die 1% wordt maar gediagnosticeerd met deze ziekte. Dit komt omdat de symptomen/klachten van coeliakie erg uiteenlopend zijn.

Symptomen

Zoals hierboven genoemd, zijn de symptomen van coeliakie erg uitlopend. Dit maakt het erg lastig om zonder uitgebreid onderzoek, vast te stellen of iemand last heeft van gluten. De belangrijkste symptomen zijn;

 • buikpijn
 • opgeblazen gevoel
 • diarree of obstipatie
 • overgeven 
 • vermoeidheid

Naast deze symptomen zijn er ook patiënten die geen of weinig van deze klachten hebben gehad en toch coeliakie hebben. Zij kunnen last hebben van bijvoorbeeld;

 • bloedarmoede
 • huidproblemen
 • groeiachterstand
 • depressie
 • botontkalking
 • verminderde vruchtbaarheid

Pubers

Puberende coeliaken kunnen helemaal klachtenvrij zijn terwijl ze wel gluten binnenkrijgen. Dit komt door de hormoonhuishouding, de hormonen onderdrukken de klachten, maar de darmen raken nog steeds beschadigd. Na de puberteit keren de klachten meestal vanzelf terug, met alle nare gevolgen van dien. Je kunt er helaas dus niet overheen groeien.

Wat kun je nou wel doen?

Tot op heden is er geen echt medicijn bekend tegen coeliakie en lijkt het dat een levenslang,  streng glutenvrij-dieet de enige remedie is tegen een beschadigde darm door gluten.

Toch is er een lichtpuntje! In Amerika wordt al jaren getest met een enzym genaamd ‘AN-PEP’, dit enzym kan gluten sneller afbreken en zou ervoor kunnen zorgen dat je, wanneer je dan toch smokkelt, er geen last van krijgt. Dit enzym is geen medicijn en kan ook niet het dieet vervangen, maar het is fijn om te weten dat er nog steeds ontwikkelingen zijn op dit gebied.

Wie weet, misschien dat er toch ooit een wondermiddel uitgevonden wordt.

Herken je jezelf in de klachten, maar wil je (nog) niet naar de huisarts? Je kunt jezelf eerst thuis testen met een zelftest. De testen zijn zowel online (Bijvoorbeeld hier) als bij sommigen drogisten verkrijgbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.