theekopjes aan de muur
Gezondheid / Tafelen

4 theeën om je deze winter warm te houden

Een tijdje geleden heb ik het gehad over de verwarmende effecten van voedsel. Geen idee waar ik het over heb? Lees dan, voordat je hier verder gaat, gauw dit artikel. Niks houdt je lichaam zo lekker warm, als een kop thee. Dus hier 4 recepten voor verwarmende thee, die je gegarandeerd de hele winter warm houden.

Cayennethee

Weet je nog, die maandag dat we het hebben gehad over cayennepeper? Deze thee kan zelfs pijnstillend werken. Cayenne wordt makkelijker opgenomen door de mondslijmvliezen dan door de maag. Dit is waarom je beter cayennethee kunt gebruiken in plaats van capsules.

Benodigdheden:

 • 250 ml water
 • 1/4 theelepel cayennepeper (poeder)
 • sap van een halve citroen
 • optioneel; 1 theelepel honing

Breng 250 ml water aan de kook. Haal van de warmtebron en voeg de cayennepeper en het citroensap toe en laat 5 minuten afgedekt staan. Het citroensap haalt ‘de brand’ uit de thee. Voor een beter smakende thee, kun je honing toevoegen.

Gemberthee

Deze thee is niet zo pittig als de vorige, maar nog steeds heet genoeg. Gember is geweldig voor je lichaam en kan zeker helpen bij een misselijk gevoel of ochtendmisselijkheid. Dus zwangere dames, begin je dag goed met een kop gemberthee.

Benodigdheden:

 • 250 ml water
 • 4 plakjes gember
 • optioneel; 1 theelepel honing en/of een plakje citroen

Breng 250 ml water aan de kook. Haal van de warmtebron en voeg de plakjes gember toe en laat het 5 minuten staan. Leg het plakje citroen in een glas en voeg hier de gemberthee aan toe.

Venkelthee (van zaden)

Venkel is net zoals de boven genoemde ingrediënten een ‘yang’ product. Het helpt het lichaam warm te worden en je innerlijke kacheltje op te stoken.

Benodigdheden:

 • 250 ml water
 • 10 gram venkelzaad

Kneus de venkelzaadjes met een vijzel en stop deze in een thee-ei of een theezeefje. Doe deze in een glas of mok en giet hier heet water overheen. Laat de thee 5-10 minuten trekken.

Kaneelthee

Kaneel is erg goed voor je gezondheid, het kan je zelfs helpen bij afvallen. Dit recept is net wat anders dan de vorige recepten. Van kaneel zelf kun je helaas geen sterke thee trekken, dus heb je wel iets extra’s nodig.

Benodigdheden:

 • 250 ml water
 • 1 kaneelstokje
 • 1 theezakje met normale thee, of 1 van de bovenstaande theeën

Kook het water en plaats het kaneelstokje in een glas of mok. Giet het kokende water over het kaneelstokje en laat dit 10 minuten trekken. Hang het theezakje er na die tien minuten in en wacht nog 1-2 minuten. Haal het theezakje en het kaneelstokje eruit.

Wil je liever 1 van de bovenstaande recepten gebruiken, in plaats van een theezakje? Voeg dan alle ingrediënten tegelijk toe en laat dit samen 10 minuten trekken.

Ik hoop dat je hier een paar weekjes mee vooruit kunt. Heb je 1 van deze theeën geprobeerd, of heb je zelf een lekker recept? Laat dit dan weten in de reacties hieronder!

Reacties

14 december 2019 bij 18:56

Mijn man is gek op thee!
Zeker gember thee en zwarte thee.
Zelf drink ik heel graag groene thee 😊Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.