Pepers
Gezondheid

Gezondheidsvoordelen: Cayennepeper

Pittig eten, je moet ervan houden. Ik ben zelf echt een watje als het aankomt op pit, zwarte peper is voor mij al sterk genoeg. Ik moet dus zeggen, dat ik er zelf geen fan van ben, maar voor mijn moeder en mijn vriend, kan het niet scherp genoeg. Speciaal voor hen, heb ik de gezondheidsvoordelen van 1 van de bekendste pepertjes, op een rijtje gezet.

Cayennepeper dankt zijn naam aan het woord ‘quiínia’. Quiínia betekent in Tupi, ‘peper’. Tupi is een taal wat werd gesproken door het Tupivolk, dit is een inheemse stam uit Brazilië. Meer woorden die wij tegenwoordig nog gebruiken zijn, via andere talen, afkomstig uit Tupi. Denk hierbij aan; cashew, guave, piranha en toekan.

Terug naar de cayennepeper. Cayennepeper betekent dus eigenlijk peper peper. Naar deze peper is ook de stad Cayenne in Frans-Guyana genoemd. Vaak wordt gedacht dat de peper naar de stad is vernoemd, maar dit is dus fout. Nicholas Culpeper gebruikte het woord ‘cayennepeper’ al in 1652, terwijl de stad pas in 1777 zijn naam heeft gekregen.

Nu we iets meer weten over de peper zijn geschiedenis, gaan we gauw verder met de gezondheidsvoordelen.

Goed voor de neus en bijholtes

Uit onderzoek is gebleken, dat cayennepeper kan bijdragen bij het verhelpen van sinusitis. Pepers bevatten capsaïcine, dit is de stof waardoor jij het gevoel krijgt dat je in brand staat. Naast een heet gevoel, werkt deze stof ook antibacterieel en lost het slijm op. Ook is cayennepeper een natuurlijke pijnstiller. Dus de volgende keer dat je een flinke verkoudheid hebt, of een werkelijke sinusitis, probeer dan eens een neusspray met cayenne.

Lees hier mama’s verhaal over haar probleem, met bijvoorbeeld chronische sinusitis.

Goed voor je hart

Hart- en vaatziekten komt in de westelijke cultuur veel meer voor dan in de rest van de wereld. Dit kan te maken hebben met de inname van pepers. Cayennepeper verbetert de bloedcirculatie, voorkomt beschadigingen van de vaatwanden en bloedproppen en verlaagt de bloeddruk.

Doordat cayennepeper de bloedvaten verwijdt, is er minder kans op vaatvernauwing, wat de kans op een hart- of herseninfarct afneemt.

Goed voor de maag en spijsvertering

Er wordt wel eens beweerd, dat je van pepers maagzweren kunt krijgen, maar niks is minder waar. Cayennepeper werkt naast antibacterieel ook stimulerend. Het stimuleert de cellen in de maagwand in de productie van beschermende maagsappen. Cayenne maakt de darmen schoon, voorkomt constipatie en vermindert winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Cayenne wordt makkelijker opgenomen door de mondslijmvliezen dan door de maag. Dit is waarom je beter cayennethee in plaats van capsules kunt gebruiken. Dit werkt sneller en stimuleert speekselaanmaak. Meer speeksel, betekent een betere spijsvertering.

Pas altijd op met pepers. Bij langer gebruik van capsaïcine raakt het lichaam eraan gewend. Dit zorgt voor afname van de geweldige voordelen die deze stof je kan bieden. Eet en drink dus gevarieerd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.