amandelen
Tafelen

Recept: Amandelspijs

Tegenwoordig zijn E-nummers niet meer uit je eten weg te denken, maar ik schrok ervan hoeveel er in een onschuldig pakje spijs zitten. Voor mij geldt ‘Alles wat ik zelf kan maken, wil ik leren maken’. Zo dus ook amandelspijs.

Amandelspijs is een geweldig ingrediënt om te verwerken in allerlei zoete recepten. Boterkoek, gevulde koeken en appeltaart, zijn pas het topje van de ijsberg als het op dit ingrediënt aankomt.

Benodigdheden

Amandelmeel is makkelijk zelf te maken. Haal blanke amandelen in huis en verpulver deze in een keukenmachine met een hakmes.

  • 200 gram amandelmeel
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroen (alleen van het gele gedeelte)

Stappen

  • Meng alle ingrediënten samen. Dit kan met een garde en een kom of in de keukenmachine.
  • Blijf net zo lang roeren/mengen tot de ingrediënten samen beginnen te klonteren en langzaam een bal gaan vormen.
  • Kneed het spijs nog eens goed met de handen door. Als het goed is, is het nu 1 mooi geheel en kun je er een rol van maken.
  • Rol het deeg tot een langwerpige cilinder en verpak hem in vershoudfolie.
  • Het spijs moet ten minste een uur rusten, maar het beste is om hem een dag voor gebruik te maken. De smaak ontwikkelt zich in dat geval het beste.

Amandelspijs kan in alle glutenvrije recepten verwerkt worden. Amandelmeel bevat geen gluten en is dus perfect om te gebruiken bij coeliakie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.