Tafelen

Recept: Vegan Meringue

Nee hoor, ik ben niet opeens een veganist geworden, maar ik ben wel een fan van variaties op klassieke recepten. Vorig jaar heb ik jullie al een recept gegeven wat ik gebruik voor mijn normale schuimpjes. Natuurlijk zijn er ook mensen onder ons die allergisch zijn voor eieren en speciaal voor hen (en de veganisten onder ons) geef ik jullie dit makkelijke recept.

Nooit had ik gedacht dat je meringues kunt maken zonder eiwitten, maar het kan toch! Deze schuimpjes worden gemaakt met aquafaba. Nu zul je vast denken; ‘aquawatta?!’. Aquafaba is kikkerewtenvocht, dit kun je kant en klaar krijgen door een pot gewelde kikkererwten af te gieten, of door kikkererwten zelf te koken. Dit ga ik eerst uitleggen.

Aquafaba maken

Benodigdheden:

  • 500 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 liter water + 2 liter water om in te koken
  • Genoeg tijd

Bereiding:

  • Week de gedroogde kikkererwten minimaal 12 uur in 1 liter water.
  • Na 12 uur weken, giet je de kikkererwten af en voeg je de kikkererwten samen met 2 liter schoon water toe aan een pan.
  • Kook de kikkererwten 1 uur tot 1,5 uur helemaal gaar. Schep af en toe het schuim van het kookvocht af terwijl de kikkererwten aan het koken zijn.
  • Laat het vocht volledig afkoelen met kikkererwten en al. Het beste kun je dit een paar uur tot een nacht laten staan, zo heeft het vocht genoeg tijd om alle benodigde stoffen aan de kikkererwten te onttrekken. Hoe langer het staat, hoe dikker de aquafaba wordt en hoe beter de kwaliteit wordt.
  • Giet de kikkererwten af en vang de aquafaba op.

Waarom zou je aquafaba zelf maken in plaats van kopen? Hier heb ik 1 simpel antwoord op; als je het zelf maakt, weet je wat erin zit. In zelfgemaakte aquafaba zitten geen E-nummers of andere ongewenste stoffen.

Vegan meringue maken

Benodigdheden:

  • 30 ml aquafaba
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 0,5 theelepel citroensap + extra voor ontvetten
  • Toevoegingen naar smaak

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 140 graden.
  • Ontvet al je gereedschap, dit kun je het beste doen met citroensap. Gebruik bij voorkeur een glazen of metalen bak, deze zijn makkelijker te ontvetten.
  • Klop de aquafaba met citroensap stevig, dit kan zo’n 5 minuten duren.
  • Voeg beetje bij beetje het suiker met vanillesuiker toe. Doe dit met beleid en wacht iedere keer tot de vorige lading suiker helemaal is opgenomen, voordat je het volgende beetje toevoegt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit of lepel hier het mengsel op.

    Blijft het bakpapier niet goed liggen? Plak de hoekjes dan vast met een beetje meringue.
  • Draai de oven terug naar 100 graden wanneer je de schuimpjes in de oven plaatst.
  • Bak voor 2 uur voordat je de oven uitzet. Zet het ovendeurtje op een kiertje en laat de meringue nog een uurtje drogen.
  • Net zoals met klassieke meringue kun je eindeloos blijven variëren met kleuren en smaken door kleine toevoegingen te doen. Voeg eens wat geraspte kokos, cacao of een klein beetje amandelextract toe. Ook espressopoeder, gedroogde vruchten of nootjes doen het altijd goed.

Heb je dit recept geprobeerd? Stuur dan vooral een foto naar info@ggblog.nl of tag mij op instagram @gg.blog. Zo kan ik ze uitlichten op deze pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.