Amandelen
Gezondheid

Gezondheidsvoordelen: Amandelen

Amandelen, iedereen heeft ze vast wel eens tot zich genomen. Misschien niet in de vorm van het nootje zelf, maar misschien wel als amandelmelk, spijs of macarons. Amandelen zijn naast dat ze erg veelzijdig zijn, ook erg gezond, hier is waarom.

Amandelen zijn goed voor je hart

Deze nootjes zijn kleine kaliumbommetjes. Kalium heeft een gunstige werking op de bloeddruk. Het houdt de bloeddruk in balans, doordat het de bloeddrukverhogende effecten van natrium tegengaat (en van natrium, hebben de meeste van ons, genoeg in het bloed).

Amandelen zitten ook nog eens vol met vezels, eiwitten, enkelvoudig onverzadigde vetten en andere componenten zoals flavonoïden en sterolen. Deze stoffen zorgen samen voor het verlagen van het LDL-cholesterol, oftewel, het slechte cholesterol.

Amandelen kunnen je helpen afvallen

Nee, je raakt niet opeens die extra kilo’s kwijt als je amandelen gaat eten, maar ze kunnen je wel helpen.

Amandelen zijn namelijk een speciale snack. Ons lichaam weet niet precies wat het aanmoet met bepaalde voedingsstoffen in deze, en nog andere, noten. Doordat het lichaam deze voedingsstoffen niet kan verteren of afbreken, scheidt het lichaam ze uit, hierdoor worden 10 tot 15% van de calorieën ook niet opgenomen.

Wanneer je amandelen eet, geeft het een voldaan gevoel, zonder dat je heel veel hebt moeten eten. Dit komt, doordat zo bomvol zitten met eiwitten en vezels. Dus de volgende keer dat je gedachten naar een zak chips of een rol koekjes afdwalen, pak dan een handje amandelen. Net zo lekker en een stuk voedzamer.

Amandelen zijn een goede vervanger

Wanneer je bewust met eten bezig wilt of moet zijn, ben je vast wel eens recepten met amandelen tegen gekomen. Amandelmelk is een heel goed lactosevrij alternatief voor koemelk. Het kan bijvoorbeeld makkelijk verwerkt worden in pannenkoekjes of havermout.

Voor de coeliaken onder ons, is amandelmeel een fantastische toevoeging aan het keukenkastje. Helaas kun je bloem in veel recepten niet 1:1 vervangen door dit meel toch zijn wel genoeg recepten online te vinden hiermee.

Ook vegetariërs kunnen hun hart ophalen met deze nootjes. Ze zijn een uitstekende vervanger voor vlees. Amandelen zitten namelijk vol goede vetten en ijzer.

Zo zie je maar, iedereen wordt een stuk gelukkiger van amandelen… Nou ja, iedereen zonder notenallergie dan. Natuurlijk geldt ook hier, geniet, maar geniet met mate.

Follow my blog with Bloglovin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.