Open haard
Huis en Tuin

Kom lekker warm, de koude dagen door

In een eerder artikel hebben we al vastgesteld dat ik een enorme koukleum ben. Ik ben een grote fan van warmte! Als het kon, stond de thermostaat de hele dag op 21 graden. Helaas wordt onze bankrekening daar niet blij van. Maar hoe zorg je er dan wel voor dat het binnen lekker warm is, en belangrijker, blijft?

Maak de kamer iets romantischer

Steek de open haard aan of brand lekker al je geurkaarsen tegelijk. Kaarsen zijn een handige en goedkope uitkomst voor de mensen zonder open haard. 1 kaars gaat je niet redden deze winter, maar heel veel kaarsen tegelijk wel.

Het vuur van de kaarsen zorgt niet alleen voor een behaaglijk gevoel, ze geven samen genoeg licht om een paar lampen te vervangen. Hiermee bespaar je niet alleen stookkosten, maar ook een heel klein beetje elektriciteit.

En het branden van kaarsen geeft je meteen een goede reden om alle geurkaarsen van de IKEA eens uit te proberen. Win-Win dus.

Doe de gordijnen dicht

Veel ramen in je huis hebben, is misschien leuk, of zelfs wel heel mooi, maar met koude dagen niet erg praktisch. De meeste warmte ontsnapt via ramen naar buiten. Wil je alle warmte graag binnen houden? Doe dan na zonsondergang de gordijnen dicht.

Overdag mogen de gordijnen best open blijven, zeker als de zon schijnt. De zon is toch wel de goedkoopste kachel van allemaal. Investeer in een paar dikke gordijnen, die echt goed isolerend werken.

Hangen de gordijnen over de radiator heen? Kijk dan of je de gordijnen op de vensterbank kunt leggen, of (tijdelijk) wat korter maakt. De gordijnen zorgen er anders voor dat alle warmte opgesloten blijft in de ruimte tussen raam en gordijn. Zo ontsnapt dus al je warmte.

Een tijdelijke optie, voor de gordijnen, kan bijvoorbeeld zijn, door ze met veiligheidsspelden vast te zetten op de gewenste lengte. Deze optie is lekker goedkoop en je hoeft niet in je gordijnen te knippen.

Sluit warmte op, in belangrijke kamers

Verwarm alleen de kamers waar je bezig bent en niet het hele huis. Want laten we wel wezen, je slaapkamer hoeft niet de hele dag 18 graden (of hoger) te zijn. Sluit ook alle deuren, zo voorkom je dat de warmte weg glipt uit kamers waar je graag wilt zijn.

Warmte stijgt altijd op, hierdoor kan het onderaan de trap redelijk koud aanvoelen, terwijl je daar wel de boel warm aan het stoken bent. Stop hier dan ook maar gelijk mee. Als je niet kunt voorkomen dat warmte opstijgt, door bijvoorbeeld een deur te sluiten, kun je beter de radiator, in de buurt van de trap, dichtdraaien.

Sluit ook tochtgaten af, door bijvoorbeeld tochtstoppers te gebruiken. Dit voorkomt dat vervelende briesje over je toch al koude voeten.

Houd jezelf warm

En als laatste, denk ik de meest logische tip. Krijg je het dan toch niet voor elkaar om het warm te krijgen door de verwarming? Kleed je dan warmer aan of pak jezelf in, in een laag dekens.

Zorg dat je genoeg beweegt en goed eet. Bepaald voedsel kan ervoor zorgen dat je innerlijke kacheltje net wat warmer wordt. Gember kan hier bijvoorbeeld voor zorgen.

Heb jij nog tips, om je huis lekker warm te houden? Laat deze dan vooral hieronder achter!

Reacties

Rianne van den Berk
26 november 2019 bij 12:35

Ik heb geen tips, die heeft u alemaal al gegeven lolGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.