Tafelen

Recept: Chocolade-mayonaisetaart

Mijn moeder en ik kijken het liefst naar kookwedstrijden en bakcompetities samen. Op een dag zaten wij, onder het genot van een kopje thee, vol vreugde te kijken naar zo’n wedstrijd. Geen een taart sprong eruit qua originaliteit , maar alles veranderde toen de potten mayonaise op tafel werden getoverd.

Vol verbazing zaten wij te kijken, hoe meerdere potten mayonaise werden omgetoverd tot een prachtige chocoladetaart. De taart was smeuïg, luchtig en kruimelig, simpelweg, de perfecte chocoladetaart.

Waarom mayonaise gebruiken?

Eigenlijk is het heel logisch, mayonaise bestaat uit 3 hoofdingrediënten; ei, olie en azijn. Alle drie de ingrediënten vindt je terug in goede taartrecepten, dus waarom niet?

Nog nooit azijn in een taart gebruikt? Het zuur in de azijn zorgt voor een chemische reactie met de baking soda. Deze reactie zorgt voor een mooie luchtige taart, die ook nog eens mooi is gerezen.

Mayonaise in deze taart vervangt alle boter/olie en een deel van de eieren.

Het recept

Gebruik voor dit recept uitsluitend mayonaise zónder mosterd, deze kun je zelf maken of kopen, zelf gebruik ik altijd Hellmann’s real.

Benodigdheden:

  • 260 gram bloem (ik gebruik zoals altijd Vrij van Gluten)
  • 65 gram cacao
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eieren
  • 230 gram mayonaise
  • 330 gram suiker
  • 320 ml water

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar en zet deze apart
  • Klop in een tweede kom de eieren, suiker en vanille extract tot het een mooi licht en luchtig geheel is
  • Meng de mayonaise door het eimengsel
  • Voeg het bloemmengsel en water toe aan de kom met mayonaise. Voeg de bloem en het water om en om, beetje bij beetje toe, tot het hele mengsel 1 geheel is.
  • Giet het beslag in een ingevet bakblik, of in meerdere kleine bakblikken.
  • Bak de taart 30-40 minuten (de baktijd hangt af van de grootte van de bakvorm).
    Om te kijken of de taart gaar is, steek je een saté-prikker in het midden van de cake, komt hij er schoon uit? Dan is hij gaar en mag hij uit de oven. Komt de saté-prikker er vies uit? Dan mag hij terug in de oven.
  • Laat de taart 10 minuten afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt.

    Heb je te veel taart gebakken? Vries deze dan in, dan heb je altijd een stuk goddelijke chocoladetaart op voorraad.

Vul deze taart met jouw favoriete vulling, zoals chocolade ganache met frambozenjam en vers rood fruit. Deze taart kun je ook heel goed combineren met zelf gemaakte lemon curd of met een kop pittige chocolademelk.

Heb je dit recept geprobeerd? Stuur dan vooral een foto naar info@ggblog.nl of tag mij op instagram @gg.blog. Zo kan ik ze uitlichten op deze pagina!

-->

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Herfst DIY: Cement pompoenen

19 september 2020