Beauty

3 manieren om jouw haar te ontkleuren zonder bleek

De feestdagen komen er weer aan, dit betekent weer volle bak voor de kapsalons om voor de meest fantastische kapsels te zorgen. Met genoeg lef kun je dit natuurlijk ook zelf proberen.Gaat er dan toch wat fout en is de haarkleur niet helemaal geworden wat je ervan had verwacht? Geen zorgen hier heb je 3 manieren om die verkeerde kleur toch nog uit je haar te krijgen.

Voordat we beginnen, moet ik eerst iets ophelderen. Haar wat een lichtere kleur is geverfd, dan de natuurlijke haarkleur, kun je niet herstellen met 1 van deze tips. Hiervoor moet je echt je haar nogmaals verven.

De volgende tips zijn voornamelijk bedoeld voor haarkleuren die donkerder zijn dan de kleur die eronder zit, of voor onnatuurlijke kleuren zoals roze, paars of blauw.

Wil je je haar na het ontkleuren toch één of twee tinten lichter maken? kijk dan bij mijn artikel over je haar op een natuurlijke wijze blonderen.

Vitamine C

Deze manier is echt mijn favoriet, dit heeft mij geholpen om zelfs permanente verf uit mijn haar te krijgen, na de eerste keer proberen. Deze methode werkt het beste wanneer de verf nog niet heel lang in je haar zit. Het is makkelijker om verf na een week uit je haar te krijgen, dan na een maand of twee, maar toch is het niet onmogelijk.

Benodigdheden:

 • Vitamine C tabletten 1000mg
 • Shampoo, bij voorkeur anti-roos
 • Vijzel (of een hamer en een zakje)
 • Badmuts
 • Verpulver de vitamine C tabletten in de vijzel of stof ze in een zakje en sla ze fijn met een hamer. Voor lang haar zou ik 12 tabletten aanraden en voor kort haar de helft. Maal de tabletten fijn, tot er alleen nog poeder over is.
 • Meng de poeder met shampoo. Je moet ongeveer 2 tot 3 eetlepels gebruiken voor kort haar en voor lang haar mogelijk het dubbele. Je kunt dit mengsel aanbrengen op droog of vochtig haar, maar zorg ervoor dat je haar schoon is.
 • Wrijf het mengsel in het haar en schrob het goed over de delen heen waar je de haarverf wilt verwijderen. Het schrobben zorgt ervoor dat de haarverf los begint te laten.
 • Laat het mengsel 30 minuten tot 2 uur in je haar zitten met een badmuts erover heen. Hoe langer je het erin laat, hoe meer haarverf eruit gehaald wordt.

  Zelf heb ik het een keer een hele nacht in laten trekken. Dit was de beste optie om mijn blauwe haar te vervagen. Blauwe haarverf is uit ervaring de moeilijkste kleur om te verwijderen uit gebleekt haar.

 • Herhaal dit proces als het nodig is.

Epsomzout en Baking soda

Een tijd geleden hebben we het gehad over het wonder genaamd ‘epsomzout‘ en wat blijkt? Je kunt het ook goed gebruiken om geverfd haar mee te vervagen.

Benodigdheden:

 • 250 ml warm water
 • 2 theelepels epsomzout
 • 2 theelepels baking soda
 • Spuitfles
 • Batmuts
 • Voeg alle ingrediënten samen en zorg dat alles is opgelost voordat je het in de spuitfles doet.
 • Maak het haar goed nat met het mengsel en bedek met een badmuts.
 • Wacht 20 minuten en was het goed uit.

Je kunt ook een bad vol laten lopen met warm/heet water en hier lekker veel badzout aan toevoegen. Badzout bevat epsomzout en natriumbicarbonaat (baking soda). Laat je haar hier lekker lang in trekken, terwijl je zelf lekker ontspant in een warm bad.

Baking soda en Anti-roos shampoo

Anti-roos shampoo is niet erg lief voor je haar. Als je haarkleur je lief is, dan gebruik je dit product niet, maar in dit geval komt het goed van pas.

Benodigdheden:

 • Baking soda (geen bakpoeder)
 • Anti-roos shampoo
 • Meng de shampoo 1:1 met de baking soda.
 • Maak je haar nat en was je haar met dit mengsel.
 • Laat het 5 tot 10 minuten in het haar zitten en spoel het dan uit.

Nog een paar tips achteraf:

 • Gebruik na al deze behandelingen een goede conditioner. Alles wat haarverf uit je haar haalt, droogt het haar ook uit. Wees soms extra lief en gebruik een haarmaskertje.

  Kijk eens bij mijn ‘recepten om je te laten stralen‘ voor meerdere recepten om zelf een haarmasker te maken.

 • Spoel het haar iedere keer met warm/heet water uit. Hoe warmer hoe beter in dit geval. Door de hitte laat de haarverf sneller los.
 • Verwacht geen wonderen, wil je snel alle haarverf eruit, haal dan een color remover van bijvoorbeeld de Kruidvat.
 • Deze methodes werken het beste als je ze een paar keer herhaalt, laat er wel een paar dagen steeds tussen zitten. Gun je haar een paar dagen rust zodat het niet beschadigd raakt door uitdroging en af kan breken.

Heb jij niet zoveel geduld en wil je zeker weten dat alle haarkleur uit jouw haar wordt verwijderd? Lees dan vooral mijn andere artikel over haar ontkleuring; Hoe ontkleur je jouw haar met een bleekbad?

Reacties

Anoniem
16 september 2020 bij 20:34

Zijn al deze methodes geschikt om daarna je haar meteen opnieuw te kleuren? Mijn haarkleur is nu te donker, dus ik wil het eerst wat ontkleuren en dan opnieuw verven  16 september 2020 bij 20:42

  Hoi! Het ligt er compleet aan hoe beschadigd jouw haar is. Sowieso is het verstandig om na het ontkleuren eerst het haar te voeden met een haarmasker, sinds het extreem droog kan worden. Als je haar gezond eruit ziet en aanvoelt kun je het zeker kleuren!

  Wil je het risico dat je haar zwaar beschadigd raakt verminderen? Gebruik dan een semi-permanente haarverf, deze zijn er in alle kleuren die je maar zou willen en zijn een stuk minder schadelijk dan haarverf uit een pakje.Gabriella
15 december 2020 bij 20:31

Hi mijn haar is nu blauw paars en ik wil graag weer terug naar ongeveer donkerblond.
Welke aanpak raad je me aan?

groetjes Gabriella  15 december 2020 bij 20:49

  Hoi Gabriella! Ik zou beginnen met de vitamine C methode. Echt even goed in laten trekken, en desnoods herhalen.

  Heb je geen zin om lang te wachten, dan kun je altijd een “bleekbad” proberen. Hierbij mix je 1 deel bleekpoeder met 2 delen developer (gebruik hier alleen 10 vol. (3%) of 20 vol. (6%) voor, sinds dit de minste schade toebrengt) en mix dit bleekmengsel met 1 deel shampoo. Breng dit aan op vochtig, ongewassen haar. Laat ongeveer 20 minuten zitten (het beste resultaat krijg je door een douchekapje/badmuts eroverheen te doen) en spoel het uit. Als je een uitgebreide uitleg hierover wilt, kijk dan hier.

  Je kunt zelf het beste beoordelen hoe beschadigd het haar hierna is, maar het beste kun je er een paar dagen tussen laten zitten voordat je het gaat kleuren met een permanente kleur.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

  XxKirsten
10 februari 2022 bij 21:09

Hi! Vraagje omtrent blauw haar ontkleuren. Ik heb mn haar volledig laten blonderen en daarover een kleur spoeling blauw en een grijs/blauw. Maar omdat ik de blauw te heftig vond en op mn hoofdhuid zat heb ik t gewassen maar is t in mn grijze punten. Uitgelopen. Nu is het totaal niet meer naar mn zin. Is dan de vitamine C manier de oplossing om te doen? Hoe is jou proces geweest om van blauw haar af te komen? Daarna wel weer andere kleur oid gedaan? Of kon je het blond laten?  15 februari 2022 bij 11:37

  Hoi! Vitamine C werkt heel goed als het haar net geverfd is. Ik heb vitamine C pas gebruikt toen mijn haar al een paar maanden blauw was, het heeft toen het meeste eruit gehaald, maar niet genoeg om het zo te kunnen laten. Ik heb er destijds voor gekozen om nog een bleekbad te doen om het laatste blauw eruit te strippen en daarna heb ik het roze geverfd 😉Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.