magnesiumsulfaat onder gepolariseerd licht
Gezondheid

Epsomzout; het bittere mirakel

Epsomzout ook wel ‘Bitterzout’ of ‘Engels zout’ genoemd, is misschien nog niet bij je bekend, maar na dit artikel wil je het vast wel in huis halen. Het is al tijden een goed vriendje van mij en ik wil je graag vertellen waarom.

Wat is het?

Epsomzout dankt zijn naam aan het stadje Epsom in Engeland, hier werden in de zeventiende eeuw bronnen gevonden die rijk waren aan magnesiumzout.

Epsomzout is de minder enge naam voor magnesiumsulfaat. Dit is een magnesiumzout van zwavelzuur. Alhoewel de naam suggereert dat Epsomzout een zout is, lijkt het niks op normaal tafelzout. Het smaakt zelfs bitter.

Wist je dat bitterzout een hoop goede dingen voor het lichaam kan doen? Ik heb er enkele op een rijtje gezet.

Ontspant je lichaam en verhelpt spierspanning

Neem eens een bad en voeg hier Bitterzout aan toe. 100 gram in een volle badkuip is al genoeg. Blijf ten minste 20 minuten zitten. De magnesiumionen worden door het warme water opgelost en worden opgenomen via de huid. De magnesium zorgt er voor dat cortisol, het stresshormoon, afgebroken wordt en dat spierspanningen en stress afnemen.

Tip: Neem dit bad 3 maal in de week voor 45 minuten voor het slapengaan voor een betere nachtrust.

Sterk laxerende werking

Magnesiumsulfaat staat bekend om zijn laxerende werking. Los 1 theelepel Epsomzout op in een glas water en drink dit in zijn geheel. Doe dit niet vaker dan 1 maal per dag, sinds we niet willen dat we een magnesiumoverschot krijgen.

Let op: Zwangere vrouwen, kinderen en mensen met verminderde nierfuncties moeten geen magnesium drinken. Als je nieren niet optimaal werken, kan je lichaam het overtollige magnesium niet kwijt.

Ontgiftende werking

Het zwavel in magnesiumsulfaat hecht zich aan gifstoffen in ons lichaam en wordt weer uitgescheiden via de huid. Dit is waarom zwavelbaden een erg populaire attractie zijn in het buitenland. Na zo’n zwavelbad voel je je weer als herboren, sinds veel vervelende stofjes je lichaam hebben verlaten.

Ontstekingsremmende werking

Iedereen heeft wel eens een ingegroeide teennagel gehad en met een beetje pech was je teen dan ook nog ontstoken. Een voetenbadje van ongeveer 15 minuten met 2 eetlepels epsomzout kan je hierbij helpen de volgende keer. De componenten in magnesiumsulfaat werken ontstekingsremmend en verzachten de huid. 

Tip: Je kunt ditzelfde voetenbadje gebruiken om splinters mee te verwijderen.

Er zijn vrij weinig grote onderzoeken gedaan naar de voordelen van Epsomzout, maar in dit geval is het ‘Baat het niet, Schaadt het (bijna) niet’. Het is belangrijk om niet meer dan 500 gram Epsomzout op een dag te gebruiken om een overschot te voorkomen.

Voor de rest blijft het oudewijvenpraat, maar het is zeker de moeite waard om het eens in huis te halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.