hond in auto
Dier

Help, mijn hond is wagenziek

Wat is er nou leuker dan een dagje weg met de hond? Je hebt alles in de auto gestopt, inclusief de hond en de reis kan beginnen. Maar dan, hoor je braakgeluiden. Je draait je om en ziet een vieze achterbank en een zielig hondje, hoe komt dit?

Heel simpel, wagenziekte bij honden komt regelmatig voor en uit zich op dezelfde manier als bij mensen. Ze worden misselijk en geven over. Net zoals bij mensen hebben vooral de jongste er last van en groeien ze er mogelijk wel overheen, maar het blijft hoe dan ook vervelend zolang ze er last van hebben.

Symptomen

Een hond kan helaas niet aangeven dat hij misselijk is, maar probeert het wel te uiten. Reisziekte kan zich op 2 manieren uiten, de eerste manier is het duidelijkste;

  • hijgen
  • gapen
  • trillen
  • meer speeksel aanmaak
  • onrust
  • piepen

De tweede manier is compleet het tegenovergestelde en valt niet gelijk op en kan verward worden met moeheid en lekker ontspannen zijn;

  • lusteloosheid
  • passiviteit

Er is wel 1 overkoepelend symptoom en dat is het overgeven/braken. Dit kan alleen voer zijn wat hij overgeeft, maar kan ook gepaard gaan met maagzuur.

Wagenziekte kan zowel bij korte als bij lange ritten optreden, dus het is handig om te weten wat je er aan zou kunnen doen.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn genoeg dingen die je kunt proberen om de wagenziekte tegen te gaan.

  • Geef je hond geen eten meer 2 uur voor vertrek. Dit geeft je hond genoeg tijd om te beginnen met het eten te verwerken. De meeste honden krijgen geen last van reisziekte op een lege maag.
  • Als de hond angstig is, laat hem dan eerst wennen aan de auto. Zet hem in de auto en ga nog niet gelijk weg. Laat hem overal aan snuffelen en erachter komen, dat de achterbank toch best prettig ligt.
  • Doe de kachel in de auto uit en zet de raampjes open. Dit zorgt niet alleen voor frisse lucht, maar honden kunnen hun temperatuur niet zo snel aanpassen en kunnen ziek worden.
  • Vermijd onnodig hard remmen en rij voorzichtig, vooral drempels en rotondes zijn niet leuk als je misselijk bent.
  • Zorg ervoor dat uw hond, als het kan, als pup al een goed associatie krijgt met in de auto zitten, maak het vooral leuk. Laat de hond lekker naar buiten kijken en neem hem vaak mee als je wat leuks gaat doen.
  • Neem bij lange ritten voldoende pauze om de hond lekker te latten rennen en even wat te drinken. Even bewegen kan helpen tegen stress en zo de misselijkheid weghalen.
  • Straf de hond niet wanneer deze overgeeft. Dit zorgt alleen maar voor onnodige stress, zeker omdat hij niet voor de lol je achterbank bevuilt.

Tip: bescherm sowieso je bekleding met een deken of handdoek. Dit voorkomt nare geurtjes waar je zelf misselijk van wordt.

Medicijnen

Als het echt ernstig is, is het misschien verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Deze zal mogelijk Cerenia voorschrijven, dit is een anti-braakmiddel, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het werkt tegen wagenziekte.

Vroeger werd Acepromazine voorgeschreven, dit werk versuffend en spierverslappend, helaas zitten aan dit medicijn een hoop negatieve bijwerkingen, waaronder een sterke bloeddrukdaling. Acepromazine wordt verkocht onder de namen Vetranquil, Neurotranq, Calmivet en Sedalin.

Dit medicijn wordt ook gebruikt bij angst voor vuurwerk. Helaas is het gebleken dat het nergens de angst voor wegneemt, alleen verslappend werkt. Doordat de hond nog steeds erg angstig is maar dit niet kan uiten, kan dit een trauma opleveren.
De hondenbescherming heeft in 2012 al gewaarschuwd voor dit medicijn.

Er zijn ook natuurlijke supplementen verkrijgbaar, zoals Adaptil en Calmasure. Deze zijn zowel online als in de winkel te koop.

Als je zeker weet dat je hond geen last heeft van wagenziekte, dan kan het natuurlijk ook zijn dat hij wat verkeerds heeft gegeten, kijk hier voor een lijst met verboden middelen voor honden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.