Tafelen

Recept: Dé perfecte popcorn

Het is weer tijd om lekker binnen op de bank te kruipen, filmpje aan, kruikje erbij en dekentje over de voeten. Puur genot kun je dit wel noemen. Heerlijk genieten van het koude weer met kaarsjes en entertainment, maar bij al deze zaligheid hebben we natuurlijk wel de perfecte snack nodig. Hierbij mijn geheime recept voor dé perfecte popcorn.

De struggle van ongepopte of verbrande magnetronpopcorn is bij deze voorbij. Ik heb hét perfecte recept waarbij jij nooit meer op harde popcornkorrels hoeft te kauwen of verkoolde popcorn uit je bak hoeft te vissen.

En dit alles begint bij de juiste benodigdheden:

  • Een pan met deksel

    de grootte moet je zelf inschatten, maar een grote pan is verstandig, hoe groter de pan, hoe meer popcorn erin past

  • Popcorn

    Nee dan bedoel ik niet van die zakjes magnetronpopcorn, want die halen we vanaf nu niet meer. Popcorn mais kun je bij de meeste supermarkten halen en is echt totaal niet duur. Zelf haal ik altijd de biologische popcorn mais van de Albert Heijn.

  • Zout en/of suiker
  • Olie

    Neem hiervoor een olie met een hoog rookpunt. Olie met een hoog rookpunt verbrandt minder snel en hierdoor heeft je popcorn de meeste kans om te slagen. zonnebloemolie, arachideolie, kokosolie en maisolie zijn hier heel erg geschikt voor als je de geraffineerde soort haalt. Wil je jezelf nou eens echt verwennen? Neem dan avocado-olie.

Stappenplan

  • Begin met de juiste hoeveelheden, voor zoet-zoute popcorn neem ik altijd de popcorn en suiker in een verhouding van 2:1. Dus neem je 100 gram popcornkorrels? Dan neem je 50 gram suiker.
  • Neem je grote pan met deksel en voeg hier een laagje olie aan toe. Veel olie hoeft het niet te zijn, maar de hele bodem moet bedekt zijn. We gaan hier poffen en niet frituren, dus voeg niet je hele fles olie toe.
  • We verwarmen de pan op middelhoog vuur (in mijn geval stand 4/5 op mijn inductieplaat) en laten de olie opwarmen.
  • Voordat we alle popcorn in de pan gooien, leg je 3 maiskorrels in de olie terwijl die aan het opwarmen is.
    Wanneer deze korrels beginnen te poppen, weet je dat de olie op de juiste temperatuur is.
  • Nu de 3 korrels zijn gepopt, halen we de pan van het vuur af en gooien we de rest van de popcorn in de pan. Deksel erop, even een keertje schudden zodat alle korrels gelijkmatig verdeeld zijn en dan wachten we 30 seconden.

Het wachten van een halve minuut, zorgt dat de popcornkorrels allemaal op dezelfde temperatuur komen en gelijkmatig gaan poppen.

  • Plaats de pan terug op het vuur en voeg de suiker eraan toe.
  • Schud regelmatig, anders brandt de suiker aan. Ik schud zelf iedere 10 seconden als een bezetenen.
  • Haal de pan van het vuur wanneer het hevig poppen is gestopt en voeg hieraan zout naar smaak toe.
  • Gooi de popcorn in een schaal en je kunt gaan genieten van dé perfecte popcorn.

Als je de basis onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren met andere smaken en toevoegingen. Voeg bijvoorbeeld kaaspoeder of kaneelsuiker toe als je zin hebt in verandering.

Heb jij zelf nog lekkere smaakcombinaties of heb je dit recept geprobeerd? Laat dan vooral hieronder een reactie achter!

Reacties

9 januari 2021 bij 15:52

• Mmm heerlijk.
• Hier kopen we dat steeds uit zo een pakje om nadien te ploffen.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.