Huis en Tuin

Begin het tuinseizoen goed met deze handige tips

Nu de lente officieel is begonnen en velen van ons toch iets meer thuis zijn de komende tijd, kunnen we onze tuin wel wat aandacht geven. In het najaar ben ik al goed begonnen met tips om de tuin winterklaar te maken, nu is het tijd om de winter de tuin uit te schoppen en het voorjaar te verwelkomen.

Een schone lei

Allereerst is het verstandig om te beginnen met een schone lei. Onkruid moet gewied worden en bladeren mogen de groenbak in. Het voorjaar is de perfecte tijd om het gazon te verticuteren. Verticuteren kun je het beste doen met een verticuteerhark of nog beter, een verticuteermachine. Door het verticuteren, krijgt het gras weer licht en ontdoe je het gazon van ongewenst mos.

Om jouw gazon dit jaar echt gelukkig te maken, geef je het een grote beurt.

Deze beurt bestaat uit 4 stappen:

  1. Maaien, gras groeit al vanaf 5 graden boven 0
  2. Verticuteren en mosresten verwijderen
  3. Extra graszaad zaaien om de kale plekken op te vullen
  4. Bemesten

Maart/april is een prima tijd om de rozen, hortensia’s en vlinderstruiken terug te snoeien. Van al deze planten is het snoeiafval te stekken, om zo je planten te vermenigvuldigen.

Stekken:

  • Vul een bak met zaai- en stekgrond
  • Snijd de stekken schuin af onder een groeiknop (De plek waar de tak, vertakkingen krijgt)
  • Verwijder alle bladeren van de stekken
  • Plant de stekken in de bak
  • Na een paar weken hebben de stekken wortels gekregen en kunnen ze de grond in, mits het niet meer vriest.

Bomen en hagen aanplanten

In april kun je nog prima bomen en hagen in de tuin planten. We hebben het hier nu niet over bomen in pot, deze kun je het hele jaar door aanplanten. Bomen met draadkluit moeten dus in het begin van het voorjaar in de grond.

Hagen kunnen aangeplant worden zolang de hagen geen groene blaadjes hebben. Zorg bij het aanplanten van hagen in april, voor voldoende water en meststoffen.

De tuin leefbaar maken

Nu de tuin weer in bloei komt en alles er weer een stukje zonniger uit begint te zien, wil je er natuurlijk ook optimaal van kunnen genieten. Nu is de beste tijd om de bestrating te ontdoen van de vieze groene laag. Doe dit met behulp van een hoge drukspuit of met middeltjes die speciaal hiervoor bedoeld zijn. Gebruik geen azijn, hoe goed dit ook werkt, het trekt ook de bodem in en is heel erg slecht voor het bodemleven.

Als alles klaar en schoongemaakt is, kan de tuinset uit de opslag en naar buiten. Dan kun je nu lekker genieten van het verzette werk en misschien, als het mooi weer is, lekker buiten thuiswerken.

Andere tips om het thuiszitten beter te maken:

Wees een beetje lief voor elkaar (,maar wel op 1,5 meter afstand)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.