Gazon met blaadjes
Huis en Tuin

Help je tuin de winter door

Nu het weer kouder wordt is het tijd om je tuin winterklaar te maken. We willen niet dat we in het voorjaar moeten constateren dat veel planten helaas de winter niet hebben overleefd of dat je geen gazon meer over hebt.

Bladeren

Misschien ben je al een aantal weken, druk aan het harken en zit de groenbak ondertussen overvol. Stop hier maar mee. Hark het liefst de bladeren bijeen en gebruik als isolatie voor gedeeltes van je tuin waar planten staan, zoals borders. De bladeren vormen een deken die voorkomt dat de bodem dichtslaat, de bodem uitdroogt en beschermt vaste planten tegen de vorst.

Oh en niet geheel onbelangrijk, diertjes zijn ook dol op je bladerdeken.

Gazon

Die bruine en gele plekken in je gazon, in en na de winter, zijn makkelijk te voorkomen. Verwijder de bladeren van het gras om gele plekken te voorkomen. De bruine plekken ontstaan doordat er wordt gelopen over het bevroren gras, probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Het gras blijft groeien zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft. Als je het gras nog wilt maaien, maai het vooral niet te kort(!) alles langer dan 4 cm is prima.
Om mos en algen in het gazon te voorkomen, kan er vanaf november/december kalk gestrooid worden.

Planten snoeien

De rozen mogen tot kniehoogte terug gesnoeid worden en de afgestorven delen van je winterharde planten mogen verwijderd worden. Verwijder dode bloemen maar laat van je winterharde planten de bladeren zitten. De bladeren vormen net als gevallen blad, een isolatielaag. Bij rozen is het wel verstandig om de bladeren te verwijderen.

Snoei de rozen pas wanneer deze uitgebloeid zijn, maar niet wanneer het vriest. Vorst kan de plant beschadigen, doordat het snoeien kleine wondjes achterlaat en door vorst kunnen deze gaan rotten.

Poten en verpoten

Eenjarige planten moeten nu toch echt uit de grond, maar kunnen vervangen worden door voorjaarsbollen zolang het niet vriest. Denk hierbij aan de bloembollen van tulpen, hyacinten, krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Je hebt er misschien niks aan voor de winter, maar in het voorjaar ben je blij dat je het hebt gedaan.

Overige tips

  • Haal je terracotta potten binnen wanneer het echt gaat vriezen.
  • Maak vogelhuisjes schoon en zorg voor wat extra te knabbelen.
  • Sluit en tap de buitenkraan af! Zo voorkom je dat de leidingen knappen door bevriezing.
  • Zet kuipplanten in de schuur, zodat ze niet kapot vriezen en je volgend jaar weer van ze kan genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.