Bange hond
Dier

Help, mijn huisdier is bang voor vuurwerk

De feestdagen komen eraan, dus we kunnen onszelf en onze huisdieren weer gaan voorbereiden op feestelijk, en niet zo feestelijk geknal. Niet alle huisdieren zij dol op vuurwerk, maar wat kun je daaraan doen?

De meeste mensen weten wel dat honden bang kunnen zijn voor vuurwerk, maar ook andere huisdieren kunnen het geknal geen pretje vinden. In sommige gevallen heeft je huisdier jaren geen last van het vuurwerk en opeens door 1 vervelende ervaring, is er geen land meer met het beestje te bezeilen.

Symptomen angst

Angst komt bij dieren in verschillende vormen voor, dus heeft het ook een hoop symptomen. Ik zal de meest voorkomende even op een rijtje zetten.

Honden:

 • overdreven blaffen en piepen
 • hijgen
 • hyperactief of compleet passief
 • niet zindelijk gedragen/ diarree
 • ijsberen
 • haren staan overeind

Katten:

 • verstoppen
 • trillen
 • ineengedoken houding

Wat kun jij doen?

Ten eerste kun je proberen om vanaf het eerste levensjaar het juiste gedrag aan te leren. Ga niet in op angstig gedrag. Dit betekent niet dat je hem helemaal moet negeren, als jouw huisdier rustig naast je komt liggen en jouw steun zoekt, help hem hierin dan door hem wel een aai over zijn bol te geven. Blijf zelf vooral zo rustig mogelijk en geef geen reden tot paniek. Lijd je lieveling af met wat lekkers te eten en zet de radio of tv wat harder.

Blijf met je huisdier binnen, angstige dieren vertonen vluchtgedrag. Rond Oud en Nieuw raken een hoop baasjes hun huisdier kwijt. De beestjes verstoppen zich in paniek tot al het lawaai over is, dit kan soms dagen duren. Beestjes in paniek denken niet helder na en kunnen gemakkelijk aangereden worden tijdens het vluchten. Ook zijn de meeste diertjes helaas niet bestand tegen de koude temperaturen van december/januari en kan het weglopen, vervelend aflopen.

Moet je toch met je hond naar buiten, lijn hem dan aan en vermijd plekken waar veel vuurwerk wordt afgestoken.

Medicijnen

Er is dus een hoop wat je zelf kunt doen, maar soms is dit simpelweg niet genoeg. Bespreek de klachten met de dierenarts voordat je zelf besluit om medicijnen in de dierenwinkel te halen. Vrij verkrijgbare middelen kunnen juist heel slecht zijn voor uw huisdier. 1 van die middelen is Vetranquil.

De werkzame stof hierin is Acepromazine. In een eerder artikel heb ik het al over deze stof gehad. Het stofje werkt spierverslappend, maar zorgt er ook voor dat alle zintuigen versterkt worden. Lang verhaal kort, het middel zorgt ervoor dat jouw huisdier nog banger wordt, maar niet meer in staat is om dit te uiten. De hondenbescherming waarschuwt al sinds 2012 voor dit medicijn.

Medicijnen die alleen verkrijgbaar zijn via de dierenarts zijn Sileo en Pexion. Deze medicijnen zijn alleen voor honden bedoeld.

 • Sileo werkt na ongeveer een kwartier en werkt 2- 3 uur. Het mag meerdere keren op een dag worden gegeven.
 • Pexion werkt het beste tegen vuurwerkangst als hier 2 dagen voor het geknal begint mee wordt gestart. Pexion werkt niet versuffend.

Natuurlijke middelen

Niet iedereen is een fan van medicijnen, voor deze mensen zijn er gelukkig redelijk wat natuurlijke alternatieven op de markt. Ik zal hier een paar uitlichten met een link waar je ze kunt kopen. Deze middelen kunnen ook worden ingezet bij angst voor autorijden.

 • Bach Rescue Remedy Pets deze druppels kunnen je huisdier ondersteunen bij vuurwerkangst en hem wat rustiger laten voelen.
 • Zylkène  is een rustgevend voedingssupplement tegen angst en stress. Het is verstandig om 5 tot 7 dagen voor Oud en Nieuw hiermee te starten.
 • Voor honden is Adaptil een goede optie, hier zitten feromonen in die lijken op de feromonen, die moederhonden uitscheiden om de pups rustig te houden. Adaptil is verkrijgbaar als verstuiver, tablet, spray en halsband.

Heb je zelf nog tips bij vuurwerkangst, laat dit weten in een reactie. Samen helpen we onze huisdiertjes de feestdagen door!

Reacties

25 november 2019 bij 10:28

Ik ben samen met mijn huisdieren bang voor vuurwerk. Die empathie helpt wel. Vorig jaar heb ik de kat drie dagen niet te zien gekregen, zo gestrest was ze. Die vanzelfsprekendheid van die hoeveelheid vuurwerk, daar is iets mis mee. Van mij mogen ze het afschaffen.5 januari 2020 bij 08:56

Mijn kat was altijd heel erg bang voor vuurwerk. Met Oud en Nieuw klom hij altijd naar de zolder om in de wasmachine te slapen (?). Ik wist niet dat er medicijnen voor waren, dat had goed kunnen helpen!  5 januari 2020 bij 09:06

  Hoi Roxanne! Ja, ik kan begrijpen dat een wasmachine wel veilig zal voelen voor een katje. Ik raad vooral de natuurlijke middelen aan om te gebruiken, deze werken perfect!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.