Vogel op takje
Dier / Huis en Tuin

Help de diertjes de winter door

Nu we de tuin winterklaar hebben, moeten we ook maar eens gaan denken aan de diertjes die het koude weer moeten doorstaan. Wat kun je doen om je tuin, diervriendelijker te maken?

Vogels

Vogels hebben het niet altijd makkelijk in de winter. Zodra het weer kouder wordt, is er minder eten te vinden en kunnen ze alle hulp gebruiken die ze kunnen krijgen. Leg vogelvoer, noten, fruit en pinda’s neer. Geef geen producten waar te veel zout in zit en ook geen boter of margarine.

Sommige vogelsoorten eten het liefst hun voer van de grond, strooi hier alleen niet te veel. Te veel voer op de grond trekt ook ongewenste gasten aan.

Pas op met vetbollen waar een netje omheen zit. De pootjes van vogels kunnen verstrikt raken in het netje en de vogel kan hierdoor dood gaan. Dat is best jammer als je ze wel met de juiste bedoelingen hebt opgehangen. Het beste kun je zelf vetbollen maken, zo weet je ten minste zeker dat je de vogels niks geeft wat ze niet mogen hebben en dat ze niet doodgaan omdat ze in een netje zijn blijven hangen.

Maak ook de vogelhuisjes schoon, met koud weer willen vogeltjes graag gebruik maken van jouw accommodatie.

Egels

Egels zijn misschien wel de schattigste beestjes die buiten in de tuin rondstruinen. Gezonde egels kun je in de winter beter met rust laten, deze redden zich wel, maar zieke egels kunnen je hulp goed gebruiken.

Geef egels geen melk, net zoals andere dieren kunnen zij niet tegen lactose en worden hier alleen maar zieker van. Zet liever een schaaltje vers water neer. Zorg er in dit geval wel voor dat het water niet bevriest, want ja, bevroren water kunnen ze ergens anders ook vinden.

Wil je ze eten geven? Geef ze dan een beetje kattenvoer uit blik. Ook is er speciaal egelvoer te koop, dit kan in de winkel, maar ook online.

Wil je het hele jaar egels in de tuin? Dat kan! Er zijn egelhuisjes te koop, waar de egels niet alleen in kunnen overwinteren, maar als je geluk hebt, het hele jaar in blijven wonen. Zie hier, hoe je er een zelf bouwt.

Eenden

Eendjes voeren is een leuke activiteit voor jong en oud, maar wist je dat eenden ziek en dik worden van brood? Dit komt omdat, er in brood te veel zout, voor eenden, zit. Dit is ook gelijk waarom je het niet aan andere vogels moet geven.

Eenden mag je wel eenden- of watervogelgraan geven. Dit kun je online of in de winkel halen.

Overig

  • Eekhoorns hoef je niet echt te helpen in de winter. Ze leggen hun eigen wintervoorraad aan en houden zich erg rustig op koude dagen. Wel kun je ze een verstopplekje bieden. Deze kun je kopen of zelf maken.
  • Vlinders, bijen en vleermuizen vinden het ook wel prettig, als je ze een warm nestje kunt bieden.

Heb jij nog tips om de dieren een goede winter te bezorgen? Laat deze vooral hieronder achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.