2 vogels in de winter
Dier / Huis en Tuin

Zelf vetbollen maken

Gelukkig zijn we met z’n allen al redelijk voorbereid op de winter. Al onze buren liggen al weer diep bedolven onder het sneeuw, maar wij goddank nog niet. Ik hoop dat jullie in de voorbereidingen voor de winter ook hebben gedacht aan de diertjes. Zo niet, dan ben ik hier om jullie te helpen herinneren. Dus hierbij een makkelijke handleiding om zelf vetbollen te maken (zonder netje natuurlijk).

Vetbollen maken is net zoiets als pindakettingen rijgen. Het is leuk voor jong en oud en het is nog behulpzaam ook. Vetbollen maken is veel makkelijker dan je misschien denkt en vergt niet eens veel tijd of geld.

Benodigdheden

 • Frituurvet (ongebruikt en ongezouten)
  Ik gebruik het liefst frituurvet van het merk ‘Ossewit’ (verkrijgbaar bij de Jumbo) Dit is 100% rundervet en bevat geen palmolie.
 • Vogelzaad
 • Iets om het in te doen (oude mokken, een blikje, enz.)

Stappenplan

 • Smelt het frituurvet. Het hoeft niet heet te worden, sinds we geen gebakken vogelzaad nodig hebben.
 • Meng vogelzaad in een 1:1 verhouding met het frituurvet. Heb je 100 gram frituurvet gebruikt, gebruik dan net zoveel vogelzaad.
 • Giet het mengsel in de vorm naar keuze en plaats hier een stevige katoenen draad in, voordat het droogt.

  Tip: Ben je niet zo van het smeren en heb je wat mokken over, die je niet gebruikt? Giet dan de mokken voor de helft, of misschien net iets meer, vol met het zadenmengsel. De mokken kun je leuk ophangen met een draadje. Dit is minder smeerwerk en het ziet er super leuk uit in de tuin.

 • Wanneer het vet compleet uitgehard is, kun je de ‘vetbol’ uit de vorm halen.
 • Zit de vetbol vast? zet dan de vorm in een beetje warm water. Dit laat de zijkanten weer een beetje smelten, waardoor de vetbol vrij gemakkelijk los laat.
 • Heb je nog wat zadenmengsel over? Laat dit uitharden in een bakblik met bakpapier. Wanneer het helemaal droog is, kun je het in stukken snijden en op de voederplank leggen. Zo kan iedere vogel genieten van wat extra liefde deze winter.

Deze winter hoeft dus geen 1 vogel honger te lijden. Vervang het vogelvoer in dit recept alleen niet voor kippenvoer. Dit is te grof en kan de vogel in stikken en ja, dat is nou net niet de bedoeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.