Geen categorie

Een speedboot voor jouw Valentijn; hier moet je op letten.

Het is bijna Valentijnsdag en in deze rare tijd is het knap lastig om een leuke date te bedenken. Zelf ben ik al maanden bezig met dé perfecte date te plannen, maar het lukt nog niet helemaal. De dierentuinen zijn nog dicht, de bioscopen draaien geen films en de restaurants leveren alleen thuis. Tijd om out of the box te denken.

Mijn vriend is dol op alles wat met water te maken heeft; zwemmen, schaatsen, roeien, etc. zelf ben ik niet van deze activiteiten. Wat ik wel heerlijk vind, is om lekker achterover te kunnen hangen in een bootje en genieten van het uitzicht. Dus ben ik op zoek gegaan naar een compromis, waar ik niet hoef te roeien en hij toch een wateractiviteit kan doen. 

Na veel zoeken, had ik eindelijk mijn perfecte activiteit gevonden; een speedboot huren. Natuurlijk hoef je deze niet te huren, je kunt ook een speedboot kopen. Maar waar moet je dan op letten? Dat leg ik je hier uit.

Vaarbewijs

Net zoals dat je voor een auto/motor/scooter of ander gemotoriseerd voertuig een rijbewijs nodig hebt, is dit ook het geval voor een speedboot. Zolang de speedboot van minder dan 15 meter lang, minder dan 20 km/uur kan, hoef je je geen zorgen te maken over een vaarbewijs. Kan hij harder dan 20 km/uur dan zul je toch een vaarbewijs moeten halen. Je kunt kiezen of je alleen vaarbewijs I haalt of ook vaarbewijs II. Met vaarbewijs I mag je met een vaarbewijsplichtige boot op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met vaarbewijs II mag je ook op de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer varen.

Wist je dat zelfs waterscooters en jetski’s vaarbewijsplichtig zijn?

Staal, aluminium of polyester

Bij de aankoop van een nieuwe boot hoef je qua onderhoud niet zo zeer bang te zijn voor de verschillen tussen staal, aluminium of polyester. Ze hebben allemaal evenveel liefde nodig en bij goed onderhoud zul je van alle drie de opties net zo lang plezier hebben.

Aluminium is lichter, sterker, maar ook duurder dan staal of polyester, maar kan bij schade wel makkelijk uitgedeukt worden, maar grote klussen zijn heel erg prijzig.

Staal is goed geschikt als de boot in de winter in het water blijft liggen. Bij grote reparaties zul je bij een stalen boot ook het snelst weer de originele uitstraling en kwaliteit terugkrijgen.

Polyester heeft als voordeel dat het over het algemeen minder onderhoud vergt dan aluminium of staal, maar de kans op osmose (blaasjes/bobbeltjes) is bij een ouder polyester boot zeer aanwezig, nieuwe boten hebben dit probleem niet zo snel.

Motor

Nu je weet van welk materiaal jouw boot gemaakt moet zijn, moet je gaan denken over de motor. Voor een motorboot kun je kiezen tussen een buitenboordmotor (outboard) en een inboard motor. Een outboard motor is vaak makkelijker uit je boot te halen en te vervangen/repareren. Bij een inboard motor zul je met je boot naar een monteur moeten of moet je een monteur naar jouw boot laten komen. Dit is vaak duurder en kost meer tijd.

Er zijn nog veel meer dingen waar je op moet letten, zie hier voor meer informatie. Wil je graag ooit een speedboot kopen? Doe dit dan altijd bij een betrouwbare verkoper, zodat je geen spijt krijgt van jouw grote aankoop. Ook mijn speedboot date kan deze Valentijnsdag niet doorgaan door het weer, maar schaatsen kan dit jaar wel en dat is ook heel speciaal.

Reacties

8 februari 2021 bij 10:58

Via deze site kan je trouwens een hoop informatie vinden over het halen van je Vaarbewijs https://vaarbewijsfilmpjes.nl Als je een boot wil huren zonder vaarbewijs is hier nog een interessant blog: https://vaarbewijsfilmpjes.nl/nieuws/boot-huren-zonder-vaarbewijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.