Lemon Curd
Tafelen

Recept: Lemon Curd

Na alle zware maaltijden en caloriebommen deze feestdagen, zijn onze smaakpapillen wel toe aan een beetje frisheid. Het lekkere aan dit recept is, dat het simpeler is dan dat het lijkt. Nooit meer potjes lemon curd halen om een perfecte citroenschuimtaart in elkaar te flansen, zomenteen kun je het helemaal zelf!

Wat heb je nodig?

  • 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 125 gram ongezouten roomboter

Ik gebruik voor dit recept altijd biologische citroenen. Hier is een reden voor; er zit namelijk niet zo’n mooi waslaagje over de biologische citroenen. Je gebruikt voor dit recept alles van de citroen, dus de schil en het sap en dan wil je toch het liefste dat er geen ongewenste producten meekomen.

De waslaag wordt bij vruchten aangegeven met een E-nummer, of de volledige naam van het het stofje. De E-nummers die worden gebruikt, zijn E901 (bijenwas), E904 (schellak) en E914 (geoxideerde polyethyleenwas). De eerste 2 zijn niet bedoeld voor veganisten.

Dus veganisten, pas op! Jouw fruit is misschien toch niet zo diervrij als je had gehoopt. Dus goed wassen voor gebruik.

Hoe maak je het?

Je kunt dit recept op 2 manieren maken, au bain marie of in een pannetje met een dikke bodem. De eerste manier is iets makkelijker en heb je een iets kleinere kans op zoet roerei met citroensmaak.

Au bain marie:

  • Rasp de citroenen en pers het sap eruit. Rasp alleen het gele van het citroen en vermijd het witte. Het witte gedeelte van de schil smaakt erg bitter. Zeef het sap om vruchtvlees en pitjes te verwijderen.
  • Voeg het rasp samen met boter en suiker in een kom. Zet de kom boven een pan met een laagje kokend water en wacht rustig tot alle boter is gesmolten.
  • Voeg het sap toe aan het botermengsel en roer tot het 1 geheel vormt.
  • Kluts de eieren los in een apart schaaltje en voeg het bij het mengsel.
  • Blijf goed roeren en let ondertussen op het water in het pannetje, vul desnoods aan wanneer hij dreigt droog te koken.
  • Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de lemon curd de juiste consistentie heeft. Wanneer hij zo dik is als yoghurt, giet je het in een schaal om af te koelen.
  • Als hij helemaal is afgekoeld zul je zien dat de lemon curd mooi is ingedikt.
  • Bewaar in een pot in een koelkast, zo blijft hij ongeveer twee weken goed. Kook je de potten uit? Dan kun je het zelfs een jaar gesloten bewaren in een donkere voorraadkast.

Pannetje

  • Rasp de citroenen en pers het sap eruit. Rasp alleen het gele van het citroen en vermijd het witte. Het witte gedeelte van de schil smaakt erg bitter. Zeef het sap om vruchtvlees en pitjes te verwijderen.
  • Voeg het rasp, de sap, boter en suiker toe aan een pannetje met een dikke bodem en zet op laag vuur.
  • Laat de boter rustig smelten en roer goed door.
  • Kluts de eitjes in een ruime kom los.
  • Wanneer de boter is gesmolten, voeg je beetje bij beetje het warme mengsel bij de geklutste eieren.

    Doe deze stap niet te snel! Niemand houdt van roerei met citroensmaak. Wanneer je dit rustig aanpakt, is er een kleine kans op mislukking.

  • Wanneer het een mooi glad mengsel heeft gevormd, mag het terug in de pan.
  • Verwarm de lemon curd totdat het de juiste consistentie heeft (zo dik als yoghurt).
  • Laat afkoelen en bewaar het, net zoals de au bain marie versie, in potjes.

Tip:

Voor beiden geldt dat als je lemon curd niet helemaal glad is, je hem vóór het afkoelen nog kunt zeven. Na het afkoelen wordt het wat lastig, sinds het dan redelijk dik is geworden.

Heb jij nog een lekker recept met lemon curd? Laat hem hieronder achter!

Heb je dit recept geprobeerd? Stuur dan vooral een foto naar info@ggblog.nl of tag mij op instagram @gg.blog. Zo kan ik ze uitlichten op deze pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.