Eggnog
Tafelen

Recept: Eggnog

Deze week ben ik niet heel aardig geweest over nootmuskaat, dus wil ik het goedmaken naar deze specerij. Als ik aan nootmuskaat denk, komt er gelijk 1 ding in mijn hoofd op; eggnog. Niet echt een typisch Nederlandse kersttraditie, maar dat maakt het niet minder lekker.

Eggnog bevat eieren (goh!), melk, slagroom, suiker en als je wilt, een hoop drank. Als finishing touch gaat daar vers geraspte nootmuskaat bovenop en voor de liefhebber, nog wat kaneel.

Je kunt eggnog op twee verschillende manieren maken, ongekookt of gekookt. Veel mensen zijn alleen bang om rauwe eieren te gebruiken, maar in dit geval hoef je dat niet te zijn. Als je alcohol gebruikt in dit recept, werkt dit als een conserveringsmiddel en doodt het bacteriën zoals salmonella, wanneer je het langer dan 3 weken laat staan. Geloof je me niet? Kijk dit filmpje waarin The Rockefeller University dit gegeven aantoont.

Of je voorkeur nou uitgaat naar gekookt of ongekookt, beide recepten heb ik voor je uitgeschreven. De ongekookte versie vereist zeker wat geduld, maar is veel makkelijker en vind ik veel smakelijker. Succes!

Recept: Gekookt

Je hoeft de eggnog alleen te koken wanneer je dus geen alcohol gebruikt of wanneer je alcohol gebruikt en het niet 3 weken wilt laten staan. Eggnog zonder alcohol is maar een paar dagen houdbaar. Met alcohol is het weken tot zelfs maanden goed in een goed afgesloten glazen pot of fles.

Benodigdheden

  • 6 grote eieren
  • 200 gram suiker
  • 500 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1/2 theelepel verse nootmuskaat en een klein beetje ter garnering
  • optioneel: 1 of 2 theelepels vanille-extract
  • optioneel: 375 ml bourbon, rum, cognac of zelfs whiskey

Stappenplan

  • Scheid de eieren. Wil je de eggnog een paar dagen bewaren? Zet dan de eiwitten afgesloten in de koelkast, tot je de eggnog gaat serveren.
  • Warm de melk en slagroom op in een pannetje.
  • Klop in een grote kom de eidooiers en suiker op, tot een romig geheel.
  • Giet langzaam de warme ‘melk’ bij de eierdooiers. Blijf goed kloppen terwijl je dit doet, dit verkleind de kans dat de eierdooiers zullen garen en je met een omelet overblijft.
  • Kook het geheel verder in, tot het zo dik is dat het blijft plakken aan een lepel. Dit kan 20 tot 30 minuten duren, maar blijf de hele tijd roeren.
  • Voeg terwijl het aan het indikken is, de 1/2 theelepel nootmuskaat erbij. Of optioneel, voeg vanille-extract toe, dit geeft wat extra smaak aan de eggnog en is zeker aan te raden als er geen alcohol aan toe wordt gevoegd.
  • Wanneer het dik genoeg is, haal je de pan van het vuur en voeg je de drank erbij. Optioneel.
  • Laat dit minstens een uur in de koelkast staan. Hoe meer alcohol, hoe langer het moet staan. Met dit recept zou ik dan ook aanraden om het 1 tot 3 dagen te laten staan om de juiste smaak te verkrijgen.
  • Voor het serveren, klop je de eiwitten op, tot ze stevige pieken vormen en schep je dit bij de eggnog. Blijf omscheppen tot je een mooi luchtig geheel hebt.
  • Garneer met nootmuskaat of kaneel.

Recept: Ongekookt

Hierin zitten precies dezelfde ingrediënten als in het recept hierboven, maar de smaak en textuur zijn compleet anders. Deze eggnog is na 3 weken wachten op z’n best. De eidooiers zijn dan op gaan stijven en de smaken zijn dan op hun hoogtepunt.

Benodigdheden

  • 6 grote eieren
  • 200 gram suiker
  • 500 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1/2 theelepel verse nootmuskaat en een klein beetje ter garnering
  • optioneel: 1 of 2 theelepels vanille-extract
  • optioneel: 375 ml bourbon, rum, cognac of zelfs whiskey
  • Scheid de eieren. Wil je de eggnog een paar dagen bewaren? Zet dan de eiwitten afgesloten in de koelkast, tot je de eggnog gaat serveren.
  • Klop in een grote kom de eidooiers en suiker op, tot een romig geheel.
  • Voeg de melk, slagroom en drank toe aan.
  • Voeg nootmuskaat bij het geheel en optioneel ook vanille-extract.
  • Laat dit minstens een paar dagen in de koelkast staan. Met dit recept zou ik dan ook aanraden om het 3 weken te laten staan om de juiste smaak en textuur te verkrijgen.
  • Voor het serveren, klop je de eiwitten op, tot ze stevige pieken vormen en schep je dit bij de eggnog. Blijf omscheppen tot je een mooi luchtig geheel hebt.
  • Garneer met nootmuskaat en/of kaneel.
  • Je zult zien dat niet alle eiwitten zijn opgenomen en dat er een mooi schuim laagje ontstaat. Een kerst cappuccino dus.

Heel veel eieren zijn gewoon veilig om rauw te gebruiken, maar in het geval dat je nou net 1 slecht ei ertussen hebt zitten, raad ik je niet aan om het binnen een paar dagen te gebruiken. Ook kun je de kans op een slecht ei verkleinen door super verse eieren te gebruiken. Haal deze het liefst niet in de supermarkt, maar bijvoorbeeld bij de boer.

-->

Reacties

Monique
18 december 2019 bij 09:56

Leuk dat je zowel de rauwe als gekookte versie hebt beschreven. Ik denk dat ik eens voor de ongekookte versie ga dit jaar.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.