nootmuskaat
Gezondheid

Is nootmuskaat giftig?

‘Wat een rare vraag’ zou je denken. Maar zo raar is het niet. Niet alle kruiden en specerijen zitten bomvol gezondheidsvoordelen, sommigen kunnen zelfs giftig voor je zijn. Nootmuskaat is daar 1 van, wanneer je hier niet correct mee omgaat.

Nootmuskaat is afkomstig van de muskaatboom. Tegenwoordig komen ze voor op plantages door heel het zuiden van Azië, in Zuid-Amerika en in Afrika, maar oorspronkelijk komt de muskaatboom van de Banda-eilanden en de noordelijke Molukken in Indonesië. De boom houdt van een nat en warm klimaat, dus helaas kun je hem niet zelf in je achtertuin planten. De muskaatboom levert niet alleen nootmuskaat, maar ook foelie. Foelie is het vliesje, of zaadmantel, om de muskaatnoot.

Hallucinogeen

Misschien heb je het al wel eens gehoord, maar je kunt high worden van nootmuskaat. Als je minder gebruikt dan 5 gram (2 theelepels), kan je niet zoveel gebeuren. Bij een overschot kan nootmuskaat hetzelfde werken als lsd. In deze specerij zit het stofje ‘myristicine’, dit wordt in ons lichaam omgezet in MMDA. Hierdoor krijg je last van hallucinaties en een high gevoel.

Als partydrug is het nooit echt aangeslagen, dit komt vooral omdat het erg bitter is en je het effect pas na 2 tot 5 uur begint te voelen en het 1 tot 2 dagen kan aanhouden. Er zitten ook een hoop nare bijwerkingen aan het gebruik van nootmuskaat als hallucinogeen. Zo kun je last krijgen van misselijkheid, duizeligheid, paniekaanvallen, hartkloppingen, constipatie en een droge mond.

Hoewel zeldzaam, zijn er zelfs gevallen waar mensen zijn overleden door een te hoge inname van nootmuskaat. Zo was er een 8-jarig jongetje dat stierf nadat hij 15 gram (3 eetlepels) nootmuskaat binnen had gekregen.

Hoe lichter je bent, hoe gevaarlijker de specerij is.

Zwangerschap

Ooit ging het verhaal, dat het gebruik van nootmuskaat een spontane abortus kon opwekken. Tegenwoordig is dat fabeltje ontkracht en is nootmuskaat, bij normaal gebruik in de keuken, veilig tijdens de zwangerschap.

Wel remt het de prostaglandineproductie en bevat dus hallucinogenen die de baby kunnen beschadigen bij gebruik in grote hoeveelheden. Ook kan het zorgen voor een hogere bloeddruk.

Gezondheidsvoordelen

Deze noot heeft niet alleen maar slechte kanten. Bij normaal gebruik, kan het helpen tegen slapeloosheid, diarree en vormt het een deel van grog, tegen verkoudheid en griep.

Grog: een borrelglas rum, een kop gekookt water, versgeperste citroen en een klein beetje versgeraspte nootmuskaat

Ik zou het zelf niet aanraden om met nootmuskaat aan de slag te gaan om alledaagse probleempjes te verhelpen. Bij onzorgvuldig gebruik, zit je snel boven 5 gram nootmuskaat op een dag. Wil je het wel gebruiken? let dan goed op en vraag je huisarts om hulp.

Je hoeft nu niet bang te zijn om nootmuskaat te gaan gebruiken bij het kruiden van je gerechten. Gebruik verse nootmuskaat en een raspje in plaats van poeder en een theelepel en er kan niet snel wat fout gaan. Bewaar nootmuskaatpoeder wel altijd uit de buurt van kinderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.