Pompoenpitten
Gezondheid / Huis en Tuin / Tafelen

Recycling: Pompoenpitten

Halloween moet na kerst wel mijn favoriete feestdag zijn, de dagen worden korter, het is eindelijk kouder aan het worden en je hebt eindelijk een excuus om je lekker creatief uit te leven op een paar pompoenen. Leuk die pompoenen, maar wat moet je nou precies met die hoeveelheid pitten? Want weggooien is zonde.

Bewaren en volgend jaar zaaien

Benodigdheden:

 • keukenpapier
 • luchtdicht bakje
 • net uitgegraven pompoenpitten

Was de pompoenpitten in een vergiet tot ze helemaal vrij zijn van stukjes pompoen-ingewanden. Dep ze goed droog en leg ze op keukenpapier ergens te drogen; bijvoorbeeld op de verwarming. Bewaar ze in een luchtdicht bakje tot maart en dan kan de lol beginnen. Wil je weten hoe het poten te werk gaat, klik dan hier.

Maak een snack

Pompoenpitten zitten vol Vitamine E, C & A, zink, ijzer, magnesium en antioxidanten, dus waarom zou je ze weggooien als ze zo gezond zijn? 

Benodigdheden:

 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 30 gram boter
 • 4 eetlepels suiker
 • pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de pompoenpitten in een vergiet, tot ze helemaal schoon zijn, dep ze droog. Smelt de boter en voeg hier de suiker, pompoenpitten en speculaaskruiden aan toe. Verspreid het mengsel over de bakplaat en bak de pompoenpitten ongeveer 45 minuten. Draai de pitten iedere 10 minuten om. Kun je ze al ruiken? Ik wel ten minste.

Maak ‘Pompoenkaas’

Benodigdheden:

 • pompoenpitten
 • ½ theelepel zout
 • 2 theelepels honing
 • 100 ml olie (olijf, zonnebloem, pinda, enz.)

Dit recept gaat wel even duren, maar als je kinderen in de buurt hebt die niks te doen hebben, is dit je kans. Alle pompoenpitten moeten uit de schil gehaald worden. Dit kan op twee manieren. Om dit recept goed te kunnen uitleggen, heb ik hier een extra artikel over gemaakt. klik hier en lees verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.